Γκ. Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός έχει θετικότητα 7 – 8% – Θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου (video)

Array

«Συνεχίζεται η ύφεση της πανδημίας. Φαίνεται ότι πηγαίνουμε στην ολοκλήρωση της θερινής έξαρσης του κορονοϊού με σταθερή πτώση των θανάτων και των εισαγωγών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας επισήμανε ότι «θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό θανάτων (200 την εβδομάδα κατά μ.ό) ο επίκουρος καθηγητής  Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα έχουμε 2.500 θανάτους από οποιαδήποτε αιτία. Ο κορονοϊός έχει θετικότητα 7 – 8%». Με αυτό το δεδομένο όπως είπε, ένα ποσοστό 10% είναι συγκυριακό, υποστηρίζοντας ότι «είναι άνθρωποι που πέθαναν με κορονοϊό και όχι εξαιτίας του».

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η πλεονάζουσα θνησιμότητα φαίνεται ότι είναι από τις χαμηλότερες που έχουμε στην Ευρώπη προσθέτοντας ότι «εδώ και αρκετούς μήνες όλα τα κρούσματα είναι από την Όμικρον».

Η ατομική υγιεινή παίζει ρόλο στα σχολεία

Αναφορικά με το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «αυτή την στιγμή, έτσι κι αλλιώς τα μέτρα στην κοινότητα είναι ελάχιστα. Η ατομική υγιεινή παίζει ρόλο».

Όπως τόνισε, «το άνοιγμα των σχολείων σε αυτήν την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, όπου τα νοσοκομεία δεν πιέζονται, αντανακλούν τα μέτρα που υπάρχουν στην κοινωνία. Αν δούμε ότι τα νοσοκομεία δεν πιέζονται, θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια κανονικότητα. Αν δούμε έξαρση και πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν και στα σχολεία» τόνισε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».

Mιλώντας για το πώς θα επηρεάσει η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στην καθημερινότητά τους ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε και κάποιο νέο στέλεχος».

Η έξαρση θα είναι διαχειρίσιμη εξαιτίας των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η έξαρση θα είναι διαχειρίσιμη εξαιτίας των εμβολιασμών». Ο ίδιος μιλώντας για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι θα συνεχίσουμε «χαλαρά», με δεδομένο ότι κάθε φορά οι αποφάσεις λαμβάνονται εξετάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια ανέφερε ότι τα περιμένουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα επισήμανε ότι «υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και πρέπει να το κάνουν».

Μιλώντας για το ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν προτεραιότητα ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ό,τι «στο Ηνωμένο Βασίλειο η σύσταση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι άνω των 50 ετών. Περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα ληφθούν στην Ελλάδα»

Αναφορικά με τον Κένταυρο εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα και αν εμφανιστεί στη χώρα μας δεν «θα πάρει κεφάλι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο καθηγητής υγιεινής αναφέρθηκε και στα κρούσματα του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι θετικό που γίνεται εβδομαδιαία αναφορά. Έχει περάσει λογικά η κορύφωση», συμπλήρωσε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και τις άλλες επιδημίες που απασχολούν τους ειδικούς.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος