Γιατρός Νοσ. Λάρισας για Τέμπη: Δυσαναλογία στους αριθμούς με περισσότερους νεκρούς και σχετικά λίγους βαριά τραυματισμένους

«Είχαμε με πολύ περισσότερα θύματα – νεκρούς και μάλιστα σε μικρή ηλικία, που είναι το τραγικό, και σχετικά λίγους βαριά τραυματισμένους για το μέγεθος του γεγονότος», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Θεόφιλος Καραχάλιος, ως προς τι κλήθηκε να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο τη μοιραία νύχτα μετά από τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Ο ίδιος περιγράφοντας το πλαίσιο δράσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τις κρίσιμες ώρες μετά την τραγωδία της περασμένης Τρίτης, γνωστοποίησε, ακόμη:

«Για να έχουμε μία σωστή αντιμετώπιση θα πρέπει να υπάρχουν οι διασώστες, θα υπάρχει το ΕΚΑΒ, πρέπει να υπάρχει πυροσβεστική, ΕΚΑΜ. Πρέπει να υπάρχουν τα νοσοκομεία που θα υποδεχθούν με τους νοσηλευτές, με τους γιατρούς. Και πρέπει να υπάρχουν και οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο ανάλογος διοικητικός μηχανισμός. Αυτά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δούλεψαν πάρα πολύ καλά, παρότι ακούστηκαν μερικές γκρίνιες.

Αυτή η μαζική καταστροφή έγινε κοντά στην περιοχή της Λάρισας. Εφημέρευε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Άνοιξε όταν ήρθε το γεγονός και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Επειδή η ιατροδικαστική υπηρεσία είναι εκεί, το Γενικό Κρατικό δέχτηκε και την κοινωνική πίεση από τους συγγενείς των θυμάτων που περίμεναν με αγωνία. Είναι πολύ ανθρώπινο αυτό, αλλά ασκεί μια πίεση στα νοσοκομεία καλώς ή κακώς.

Σε συνθήκες μαζικής καταστροφής δεν υπάρχει ένας χειρουργός για να τους αντιμετωπίσει όλους. Είναι συνεργασία ομάδας. Το ίδιο έγινε και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο υπό την αιγίδα του Διευθυντού του κ. Μπαργιώτα.

Εδώ έχουμε μια δυσαναλογία: Είχαμε με πολύ περισσότερα θύματα – νεκρούς και μάλιστα σε μικρή ηλικία, που είναι το τραγικό, και σχετικά λίγους βαριά τραυματισμένους για το μέγεθος του γεγονότος.

Τη νύχτα από Τρίτη προς Τετάρτη καταγράψαμε 48 άτομα με ήπιες κακώσεις και κάναμε εισαγωγή σε 10 ασθενείς που είχαν κατάγματα. Μπορεί να μη συμφωνούν τα νούμερα γιατί υπήρξαν 5 ασθενείς οι οποίοι είχαν πολυσυστηματικές κακώσεις, τραυματισμένα: κεφάλι, θώρακα, μυοσκελετικό σύστημα.

Από αυτούς χειρουργήσαμε τους 8 ασθενείς, 2 έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εγώ τη νύχτα εκείνη έλειπα στο εξωτερικό για ένα Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοπαιδικών και εσπευσμένα επέστρεψα την Τετάρτη.

Τότε έγιναν τρία χειρουργεία και την Πέμπτη ξεκινήσαμε με δύο βαριά τραυματισμένους, δύο πολυτραυματίες.

Επιστημονικά, είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς αν κάποιων τα τραύματα θα τους ταλαιπωρούν για πολλά έτη ακόμα, διότι πρέπει να αποσωληνωθούν δύο από αυτούς, για να το δούμε. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων που έχουν.

Την Παρασκευή κάναμε το τελευταίο χειρουργείο και υπάρχει εκκρεμότητα με μια νεαρή ασθενή, η οποία έχει και μια βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και η κατάστασή της δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Δεν έχει δηλαδή επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση.

Σήμερα θα δώσουμε πολύ πιθανόν τέσσερα εξιτήρια, και θα παραμείνουν στη μονάδα τρεις ασθενείς.

Το σύστημα υγείας απέδωσε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης αυτής της μαζικής καταστροφής. “Στάθηκε στα πόδια του”, παρά τις ελλείψεις. Λειτούργησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο διοικητικός μηχανισμός και των δύο νοσοκομείων.

Άκουσα σε ένα κανάλι από έναν επιβιώσαντα ασθενή στην περιοχή του ατυχήματος γινόταν χαμός και ότι ασχολούνταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ με τη διαλογή των ασθενών και δεν δίνανε σημασία στους άλλους.

Δυστυχώς σε πεδία μαχών και σε μαζικές καταστροφές υπάρχουν πρωτόκολλα, αλγόριθμοι όπου επιλέγεις, διαλέγεις τον ασθενή ο οποίος θα επιβιώσει. Αυτό λοιπόν μπορεί συναισθηματικά, να μην το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και μάλιστα οι τραυματισμένοι που βρίσκονται εκεί ή ο περιβάλλων χώρος, κάτω από το στρες του χειρουργείου. Αλλά αυτή είναι η μεθοδολογία που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτών των των καταστάσεων».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Τέμπη: Στον ανακριτή κι άλλα πρόσωπα – «Κλειδί» το χαρτί των βαρδιών που έρχεται στα χέρια των Αρχών

Τέμπη: Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του προϊστάμενου του σταθμάρχη στη Λάρισα

Διευθ. Οργ. Σιδηροδρόμων Ε.Ε: Τεράστιες αποκλίσεις στα επίπεδα ασφαλείας των τρένων της Ευρώπης

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Το τελευταίο αντίο στην φοιτήτρια Α. Παπαγγελή στην Λυκουρία Καλαβρύτων

Σιδηροδρομικοί: «Είναι η ώρα όσων διαχειρίστηκαν την τύχη του σιδηροδρόμου να δώσουν εξηγήσεις» – Συναντήσεις της ΠΟΣ με υπουργείο και κόμματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος