Διευθ. Οργ. Σιδηροδρόμων Ε.Ε: Τεράστιες αποκλίσεις στα επίπεδα ασφαλείας των τρένων της Ευρώπης

Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η επανεξέταση του ζητήματος ασφάλειας των σιδηρόδρομων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλά για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης για την ασφάλεια των σιδηρόδρομων στις Ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τη θνησιμότητα, από δυστυχήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον σιδηρόδρομο. Τα παρουσίασε για πρώτη φορά, στην ΕΡΤ3, ο Εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Γιόσεβ Ντόπελμπάουερ.


Στην Ευρώπη, ο σιδηρόδρομος, με βάση τα δεδομένα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χερσαίας μεταφοράς, με 0,058 θανάτους ανά δισεκατομμύριο επιβάτες, και ανά χιλιόμετρο.

Ο κίνδυνος θανάτου για έναν επιβάτη τρένου είναι περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για έναν επιβάτη λεωφορείου, και παρόμοιος με αυτόν για έναν επιβάτη αεροσκάφους, ενώ οι επιβάτες αυτοκινήτων έχουν 50 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους επιβάτες τρένου.
Σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται, ακόμη και σε χώρες με πολύ αναπτυγμένο δίκτυο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η τεράστια διαφορά στα επίπεδα ασφαλείας αλλά και στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον σιδηρόδρομο, και στην 7η χειρότερη θέση όσον αφορά τους θανάτους επιβατών.  Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Τα συστήματα ασφαλείας είναι το κλειδί για να μην χάνονται ζωές στον σιδηρόδρομο. Αυτά, μπορούν να καλύψουν ή να διορθώσουν ακόμη και τα ανθρώπινα λάθη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα μειώνονται κάθε χρόνο, στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας, ο φόρος αίματος είναι υψηλός και το οικονομικό κόστος αποτιμάται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος