Γιατί είναι δύσκολο να κάνουμε φιλίες μεγαλώνοντας;

Γιατί είναι δύσκολο να κάνουμε φιλίες μεγαλώνοντας; Πώς θα σχετιστούμε με τους άλλους όταν δεν τους εμπιστευόμαστε; Πώς μας επηρεάζουν τα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στο να «ανοιχτούμε» σε καινούριες γνωριμίες; Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Στούντιο 4, αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο της οικογένειας στο κτίσιμο μιας φιλίας.


«Ο τρόπος ο οποίος σχετίζομαι, στο πρώτο σύστημα, στην πρώτη ομάδα της ζωής μου που είναι η οικογένεια, θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συσχετιστούμε και έξω από αυτή. Αν μέσα στο σπίτι μου είμαι το θύμα, θα είμαι το θύμα και στις σχέσεις έξω από την οικογένεια, γιατί είναι ο ρόλος που έχω μάθει να παίζω…» εξήγησε στην εκπομπή η κυρία Κανδαράκη.

Στο κλειστό σύστημα της οικογένειας στις χώρες του Νότου, η οποία δεν εμπιστεύεται την κοινωνική πλαισίωση που προσφέρεται στα παιδιά της, απέδωσε η κυρία Κανδαράκη, την επιφυλακτικότητα να προσθέσουμε καινούριους ανθρώπους στη ζωή μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι θέσεις είναι πιασμένες από συγγενείς». Και πρόσθεσε: «Η οικογένεια είναι σαν τη φωτιά. Αν πας πολύ κοντά θα καείς, αν πας πολύ μακριά θα κρυώσεις».

Δυσκολευόμαστε να κάνουμε φιλίες μεγαλώνοντας διότι:

  • Δεν έχουμε χρόνο με τις τόσες καθημερινές υποχρεώσεις μας.
  • Δεν ανήκουμε πια σε κάποια ομάδα όπως: το σχολείο, το φροντιστήριο, το πανεπιστήμιο.
  • Έχουμε δημιουργήσει αρκετούς «εικονικούς» φίλους.

Επίσης, διευκρίνησε η κυρία Κανδαράκη, καλό είναι να διερευνούμε αν όντως είμαστε ευχαριστημένοι από τις παιδικές μας φιλίες. Στο χρόνο οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν και τότε «θα πρέπει να κάνουμε λίγο πιο πέρα την καρέκλα, να αδειάσει η πιο κοντινή μεριά για να έρθει κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση» είπε παραστατικά η κυρία Κανδαράκη.

Όσον αφορά στα τελευταία γεγονότα της κακοποίησης των γυναικών ως παράγοντα διστακτικότητας και καχυποψίας απέναντι στους ανθρώπους που συναντάμε, η κυρία Κανδαράκη, ανέφερε ότι εάν συνεχώς «προσέχουμε» είναι εύκολο να αναπαράγουμε τη μοναξιά μας. Σημασία έχει, είπε, να εμπιστευόμαστε και να είμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας. «Αν αρχίσω να πιστεύω σε μένα, θα κάνω πιο σωστές επιλογές», κατέληξε.

Όλη η συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί.

________________________________________________________________________

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος