«Για τα παιδιά στα Τέμπη»: Κινητοποίηση μαθητών το πρωί και σιωπηρή διαμαρτυρία το απόγευμα – Δράσεις σε πόλεις της χώρας


Νέα συγκέντρωση μαθητών, φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την τραγωδία στα Τέμπη πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, έπειτα από καλέσματα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Αθήνας, ΕΛΜΕ και συλλόγων γονέων, ενώ στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σιωπηρή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και πορεία μαθητών στο κέντρο. Ανάλογες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στις 18:30 στην Καμάρα, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους. Σημειώνεται ότι δυναμικές πορείες και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και χθες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μαθητές γράφουν συνθήματα με τις τσάντες τους για τα θύματα

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Αθήνας

«Για τα παιδιά στα Τέμπη»: Κινητοποίηση μαθητών το πρωί και σιωπηρή διαμαρτυρία το απόγευμα – Δράσεις σε πόλεις της χώρας

ΟΡΓΗ, ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΔΕ ΞΕΧΝΩ, ΤΕΜΠΗ, ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ- ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ….
Αυτά γράφτηκαν σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας μήπως και καταφέρουμε με αυτές τις λέξεις να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας για το τραγικό δυστύχημα, αυτό το έγκλημα, που συνέβη στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, φοιτητές…
Εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα καλά οι τραυματίες.
Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειές τους.
Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιριών, τα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος.
Διαβάζουμε τα λόγια των εργαζόμενων του χώρου που εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν ότι πρέπει να γίνει κάτι για να μην υπάρξει ατύχημα αλλά – όπως πάντα- οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι εταιρείες δεν έδωσαν ούτε ευρώ για την ασφάλεια στις λειτουργίες και τις υποδομές των μετακινήσεων!
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. Στα θύματα, στις οικογένειές τους, σε όλους μας. Αυτές τις μέρες να μην σωπάσουμε. Αντίθετα, να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται:
• Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα.
• Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.
• Να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού των αγνοούμενων.

Το απόγευμα πραγματοποιείται σιωπηρή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

«Για τα παιδιά στα Τέμπη»: Κινητοποίηση μαθητών το πρωί και σιωπηρή διαμαρτυρία το απόγευμα – Δράσεις σε πόλεις της χώρας

Στα Τέμπη η διαμαρτυρία θα γίνει στην πλατεία Σαπφούς.

Το κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης

Σε διαμαρτυρία καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Δασολογίας, ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Τοπογράφων, ΣΜΗ , ΣΕΥ (ΔΙΠΑΕ), ΣΟΦΕΘ Θεσσαλονίκη.
«Η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που συνέβαλαν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, την ίδια στιγμή που γνώριζαν πολύ καλά πως προμήνυε χτύπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιβατών. Όσο οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν με επίκεντρο τη λογική κόστους- οφέλους, τόσο θα μετράμε νεκρούς και απώλειες. Η θλίψη μας για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας γίνεται οργή και η οργή πρέπει να γίνει οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποδοθούν ευθύνες. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη! Να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας αυτής.» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ανάλογες δράσεις και σε άλλες πόλεις.

Στον Πύργο συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στην Κεντρική Πλατεία Πύργου στις 11:00 με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας για διευκόλυνση στη συμμετοχή. Σε κατάληψη είναι τα Γυμνάσια και Λύκεια του Πύργου και αρκετά της Ολυμπίας

Και στο Ηράκλειο Κρήτης έντεκα σχολεία προχώρησαν σε κατάληψη από τους μαθητές που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν συμπαράσταση στις οικογένειες των ανθρώπων.
Συγκινητικές εκδηλώσεις πένθους και αλληλεγγύης λαμβάνουν χώρα σε σειρά σχολείων ανά τη χώρα, όπως οι μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών στην Κρήτη, οι οποίοι σήμερα προσήλθαν στο σχολείο τους ντυμένοι στα μαύρα, ως ένδειξη πένθους και αντιπροσωπεία τους θα παραστεί στην πρωινή λειτουργία- επιμνημόσυνη δέηση, ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων.

Χθες οι ίδιοι μαθητές, όπως και πολλοί ακόμη σε άλλα σχολεία του Ηρακλείου, προχώρησαν σε μια συμβολική και ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά πρωτοβουλία. Σχημάτισαν με τα σώματά τους τα βαγόνια του μοιραίου τρένου και με τις σχολικές τους σάκες ένα μεγάλο «Γιατί;»

«Για τα παιδιά στα Τέμπη»: Κινητοποίηση μαθητών το πρωί και σιωπηρή διαμαρτυρία το απόγευμα – Δράσεις σε πόλεις της χώρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος