Για ποιους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα είναι υποχρεωτικό το self test (video)

Τις κατηγορίες των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα που καλούνται σε υποχρεωτική διενέργεια self test από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων  συντακτών στο Υπουργείο Υγείας για τα self tests και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Οι κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τους οποίους θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test είναι οι εξής:

  • οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  • οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού που απασχολούνται στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας
  • οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν, κατά την προσέλευσή τους στην εργασία τους, δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του self test από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι για τους οποίος ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός, θα παραλαμβάνουν το self test από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους και θα έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος θα γίνεται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που οι εργαζόμενοι παρέχουν την υπηρεσία τους με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του, δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέπτυξε τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίοι μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test. Σημείωσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Διευκρίνισε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

  • Στην ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους 
  • στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 self tests.

Διαβάστε ακόμη:

Χατζηδάκης: Self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα – Πρόστιμα αν δεν γίνονται

Κικίλιας: Σταθεροποίηση σε όλες τις περιφέρειες πλην Αν. Μακεδονίας – Θράκης – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος