Μαζική συμμετοχή με σύνθημα “Όχι στην ακρίβεια” στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου (video)

Ηχηρό και μαζικό παρών έδωσαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με συνθήματα για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και κατά των πολιτικών που αυξάνουν τις ανισότητες και μεγαλώνουν τη λίστα των ανέργων.

Στην Αθήνα, το απεργιακό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας. Το μαζικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος έσφυζε από παλμό. Η αύξηση στους μισθούς αλλά και η αναγκαιότητα καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων των εργαζομένων, που έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δεν μπορεί να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη των κρίσεων.

“Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει, τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών συρρικνώνονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν στοιχειώδη προστασία, ούτε από το εργατικό δίκαιο ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις. (…) Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις οριζόντιες πολιτικές, να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, με προτεραιότητα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και βεβαίως όλη την μισθωτή εργασία, τους ανθρώπους του μόχθου που για πάνω από 10 χρόνια υφίστανται, πότε μνημόνια πότε πανδημίες και τώρα την κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας” είπε ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

“Στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως η φτώχεια και η ακρίβεια φτάνει πια δεν πάει άλλο” είπε ο Δημήτρης Μπράτης προεδρεύων εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ.

Επικριτικοί απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσαν το παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς. Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων”, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Φωνή κατά της ακρίβειας ύψωσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και στο μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων τους και φρένο σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Η μεγάλη πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος” είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25, ο Γραμματέας Γιανης Βαρουφάκης, οι βουλευτές του κόμματος, μέλη και στελέχη επίσης μελών & στελεχών του κόμματος έδωσαν το παρών στις μεγάλες πορείες με σύνθημα: “Σήμερα μιλάει ο λαός και όχι τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, και δίνει την απάντηση στη Μητσοτακης_ΑΕ από τους δρόμους των πόλεων: Αγώνας διαρκείας για αυξήσεις στους μισθούς! Κάτω τα κέρδη της Ολιγαρχίας!”

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. “Απεργούμε για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς” δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας οι οποίες κατέληξαν στη Βουλή.

Επεισόδια μικρής έντασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές και συλλήψεις

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις πορείες, είχε περάσει από τη Βουλή, ομάδες ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, αποκόπηκαν από το πλήθος και  εξαπέλυσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών και οι ταραξίες κινήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος και την  Ερμού, όπου έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων ,  με τους αστυνομικούς να τους καταδιώκουν. Έγιναν 11 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα δυο συνελήφθησαν για αντίσταση, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα.  Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Επεισόδια έγιναν μετά τις πορείες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου ομάδες  ατόμων πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες  στις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Αγίου Δημητρίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και ακολούθησε κυνηγητό στην πλατεία Δικαστηρίων. Η Αστυνομία έκανε 12 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία 8 συνελήφθησαν.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Κατερίνα Γράβου- Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ηλίας Κούκος, Ζώης Κακκαβάς, Νίκος Κουντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος