Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Πάμε 100 χρόνια πίσω όταν συζητάμε για την Αριστερά και το Κεφάλαιο – Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της Amazon (audio)

Η θέση της Αριστεράς ήταν πάντα απέναντι σε μια ισχνή μειοψηφία που έχει στην ιδιοκτησία της το κεφάλαιο και το χρησιμοποιεί για να κάνει όλους τους άλλους να δουλεύουν κόντρα στα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Κάποιοι απλά δεν την μάθανε ποτέ και αναγκαζόμαστε τώρα να πηγαίνουμε 100 χρόνια πίσω λες και δεν τα έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα. 

Αυτό ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σχολιάζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το Κεφάλαιο που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αναγκαζόμαστε να πάμε 100 χρόνια πίσω λες και δεν τα έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα. Η Αριστερά τα έχει λύσει τα ζητήματα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα μηχανήματα, με τα κεφαλαιουχικά αγαθά, με τις ατμομηχανές, με τα βιομηχανικά ρομπότ, με τους αλγόριθμους. Έχουμε πρόβλημα με τις σχέσεις παραγωγής, οι οποίες άγονται και φέρονται από το γεγονός ότι όλα αυτά τα μηχανήματα ανήκουν σε μια ισχνή μειοψηφία που δεν τα δουλεύει, αλλά χρησιμοποιεί την ιδιοκτησία τους για να κάνει όλους τους άλλους να δουλεύουν κόντρα στα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Αυτή ήταν η θέση της Αριστεράς. Κάποιοι απλά δεν τη μάθανε ποτέ.»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τεχνοφεουδαρχία – Τι σκότωσε τον καπιταλισμό» στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι μεγάλοι ψηφιακοί κολοσσοί όπως η Amazon έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή κεφαλαίου, πιο τοξικού, την τεχνοφεουδαρχία που πλέον απομυζά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των καπιταλιστικών κερδών.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην κινητοποίηση κατά της Black Friday -που χαρακτήρισε «πανηγύρι καταναλωτισμού»- την οποία διοργανώνει η Προοδευτική Διεθνής και στην οποία συμμετέχει και το ΜέΡΑ25. «Σήμερα έχουμε τη μεγάλη απεργία εναντίον της Amazon. Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Βιετνάμ με το πρώτο φως. Από εκεί πήγε στο Μπαγκλαντές, και μετά στην Ινδία. Τώρα, αυτή τη στιγμή έχουμε την απεργία στις αποθήκες της Amazon στη Γερμανία. Σε λίγο, όταν ξημερώσει, θα είναι στο Νιού Τζέρσι και θα καταλήξει στο Σιάτλ. 200 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση παγκοσμίως, στο πλαίσιο αυτού του αγώνα εναντίον της τεχνοκρατίας που εκπροσωπεί η Amazon. Η απεργία ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί και έχουμε ήδη καταγράψει μια μείωση της κίνησης της τάξης του 8%».

Τεχνοφεουδαρχία

Εξηγώντας την έννοια της Τεχνοφεουδαρχίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Κάποιοι συγγραφείς μιλούν για μια άλλη μορφή καπιταλισμού, για τον καπιταλισμό της πλατφόρμας, για ένα μονοπωλιακό ψηφιακό καπιταλισμό. Εγώ θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα μορφή κεφαλαίου. Η Amazon δεν σου πουλάει το αυτοκίνητο και τον υπολογιστή, είναι μεσολαβητής. Ουσιαστικά είναι ένας φεουδάρχης ο οποίος κάνει εσένα να παράγεις δωρεάν εργασία, όχι μισθωτή. Γιατί εμείς χτίζουμε -θέλουμε δε θέλουμε- αυτό το κεφάλαιο, το καρτέλ όπως το ονομάζω, αυτών των επιχειρήσεων. Κάθε φορά που μπαίνεις στην Amazon και λες μ’ αρέσει αυτό το βιβλίο, δε μου άρεσε ή απλά αγοράζεις, προσθέτεις στο κεφάλαιο αυτής της επιχείρησης. Κάθε φορά που ψάχνεις κάτι στο ψαχτήρι της Google ή χρησιμοποιείς τα Google maps για να πας κάπου προσθέτεις στο κεφάλαιο της εταιρείας Πρώτη φορά στην ιστορία του καπιταλισμού συμβαίνει αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος