Μετάλλαξη Δέλτα – Γ. Παυλάκης: Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους

«Καμπανάκι» κρούουν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊου, με τον ερευνητή – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη να επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ότι «η μετάλλαξη είναι τριπλάσια μεταδοτική από πέρσι το καλοκαίρι» μιλώντας για ραγδαία εξάπλωσή της.

Ο ίδιος μίλησε για εντυπωσιακή επικράτηση παγκοσμίως του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ επικίνδυνο. «Δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε, εκτός από κλείσιμο», είπε.

«Μπορεί να γίνει πολύ τραγικό γιατί επεκτείνεται στις νεότερες ηλικίες, μολύνει παιδιά. Έχει τεράστιο ιικό φορτίο. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείτε συνεχείς υπερμεταδόσεις. Αντί να βλέπετε ένα – δύο κρούσματα θα βλέπετε όλη την οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε: «Είναι απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός όμως δεν είναι “άδεια για ξεσάλωμα”, για να κάνουμε ότι θέλουμε αυτό το καλοκαίρι. Κακώς βγάλαμε τις μάσκες και κυρίως γιατί αυτό δίνει το σήμα ότι “τελειώσαμε”. Αυτό είναι το τελείως λάθος μήνυμα. Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά. Αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί με αυτά που ξέραμε το περασμένο καλοκαίρι. Έχουμε μια καινούρια κατάσταση. Κανείς δεν θέλει να το ακούσει γιατί όλοι θέλουμε να πάμε διακοπές…».

«Τα παιδιά θα γίνουν ο πιο ευάλωτος πληθυσμός»

Ο ερευνητής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα τα παιδιά θα γίνουν ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς στην Ελλάδα δεν επικεντρώνεται στον εμβολιασμό των παιδιών», ενώ ερωτηθείς σχετικά αν πρέπει να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα φτάσει ο πληθυσμός των εμβολιασμένων στο 80%.

Στο μεταξύ, κι εκτός των τειχών εντείνεται η ανησυχία εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οχτώ φορές πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ και έχει ήδη εντοπιστεί σε 85 χώρες.

Ήδη τόσο η Ε.Ε όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησαν σε εκκλήσεις αλλά και στην λήψη μέτρων, ώστε να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιαστικές εκστρατείες καθώς, αν και εφόσον εμφανιστεί το φθινόπωρο και τέταρτο κύμα εξαιτίας και της επικίνδυνης παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, τότε οι εκτιμήσεις θέλουν να πλήττονται ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος