Να διατηρηθούν μάσκα και αποστάσεις για την μετάλλαξη Δέλτα – Ανησυχία και για τη Δέλτα+

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης 

Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οχτώ φορές πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ και έχει ήδη εντοπιστεί σε 85 χώρες. Ήδη τόσο η Ε.Ε όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησαν σε εκκλήσεις αλλά και στην λήψη μέτρων, ώστε να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιαστικές εκστρατείες καθώς, αν και εφόσον εμφανιστεί το φθινόπωρο και τέταρτο κύμα εξαιτίας και της επικίνδυνης παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, τότε οι εκτιμήσεις θέλουν να πλήττονται ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Προειδοποίηση για την υψηλή μεταδοτικότητα και την ανάγκη διατήρησης της χρήσης μάσκας και όλων των γνωστών μέτρων πρόληψης απηύθυνε όμως εκ νέου σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας του Π.Ο.Υ Μαρία βαν Κερκόβε τόνισε πως εξετάζονται διεξοδικά όλα τα στοιχεία που κάνουν την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ πιο μεταδοτική. Μεταξύ αυτών των ερευνών βρίσκονται ο χρόνος έκθεσης που χρειάζεται για την μετάδοση της, η ποσότητα του ιικόυ φορτίου σε σταγονίδια, η αερομεταφορά και η έκθεση σε αεροζόλ σε εσωτερικούς και μη επαρκής αεριζόμενους χώρους. 

Υπογράμμισε με έμφαση ότι τα εμβόλια αποτελούν μεν ένα μόνο εργαλείο για την πιθανότητα βαριάς νόσου, θα πρέπει όμως να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα τόσο για την πιθανότητα μεταφοράς μέσω σταγονιδίων ή μέσω του αέρα για να αποφευχθεί η έκθεση του ιού στην συγκεκριμένη παραλλαγή ΔΕΛΤΑ του ιού. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων κ. Αντρέα Αμμόν η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ αναμένεται να εξαπλωθεί σημαντικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους που δεν ανήκουν στις ομάδες-στόχους των εκστρατειών εμβολιασμού. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τον κίνδυνο να μολυνθούν πιο ευάλωτα άτομα και να υποστούν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων αναμένει ότι στις αρχές Αυγούστου το 70% όλων των νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνδεδεμένες χώρες Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν θα οφείλονται στη παραλλαγή Δέλτα, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 90%. 

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, σύμφωνα με την Αντρέα Αμμόν έδειξαν ότι άτομα που έχουν λάβει μόνο μια δόση των διαθέσιμων εμβολίων θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, ενώ αντιθέτως οι δύο δόσεις εμβολίου προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι αυτής της παραλλαγής και των συνεπειών της. 

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε η κ. Αμμόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικές εκστρατείες  και είναι εξίσου σημαντικό να χορηγηθεί ο δεύτερη δόση των εμβολίων εντός του συντομότερου επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος προκειμένου να προστατευθούν εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν σοβαρά από το COVID-19. 

 Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος 

Επιπλέον με δήλωση του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Μοντγκόμερυ, ζήτησε να δοθεί περισσότερη προσοχή στους σκεπτικιστές και αρνητές εμβολιασμού. «Εάν δεν πείσουμε μέρος αυτής της ομάδας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, δεν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης» τόνισε και προειδοποίησε παρακολουθώντας την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ πως «εάν δεν εμβολιαστείτε, αργά ή γρήγορα θα μολυνθείτε με τον κορονοϊό». 

Από εργαστηριακά δεδομένα προκύπτει, ότι υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ έχουν ακόμη υψηλότερο ιικό φορτίο από εκείνα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή ΑΛΦΑ, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ προκαλεί βαρύτερη ασθένεια με την COVID 19.  

Και ενώ η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, φουντώνει η συζήτηση για το αν θα πρέπει, εν μέσω αυτής της νέας επιδημιολογικής πραγματικότητας  να συνεχιστεί η χρήση της μάσκας και να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση καθώς οι περισσότερες χώρες της ΕΕ χαλαρώνουν τα κοινωνικά μέτρα.  

Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες 

Εν τω μεταξύ με σημερινή δήλωση του το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch, τονίζει ότι  η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ οδηγεί συχνότερα σε νοσηλεία στο νοσοκομείο από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ο Πρόεδρος του RKI ανέφερε ότι το ποσοστό νοσηλείας για την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανέρχεται σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο 11%, ενώ με την παραλλαγή ΑΛΦΑ το ποσοστό νοσηλείας σε συγκρίσιμες ηλικιακές ομάδες έφτανε περίπου το 5%.  

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαφορά είναι ιδιαίτερα έντονη στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 34 ετών. Ενόψει μάλιστα της διασποράς της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, ο ίδιος προειδοποίησε πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί νοσηλεία είναι ο πλήρης εμβολιασμός.  

Να μην σταματήσει η χρήση της μάσκας 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο  σε δηλώσεις του χθες σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, υπογράμμισε πως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να παραμείνουν «ως μέρος της άμυνας» ενάντια στην Covid για το άμεσο μέλλον, ειδικά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης. 

Σημείωσε δε πως υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος μεταλλάξεων στην παραλλαγή ΔΕΛΤΑ που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μείωναν την προστασία  που προσφέρει το εμβόλιο. «Θα πάμε από την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ στην παραλλαγή ΛΑΜΔΑ και μετά στα άλλα ελληνικά γράμματα, αυτό είναι αναπόφευκτο και μερικές από αυτές τις παραλλαγές θα είναι προβληματικές» κατέληξε ο ίδιος . 

Προελαύνει και η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ Plus  

Την δήλωση αυτή επιβεβαίωσε το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας που ανησυχεί για τη λεγόμενη παραλλαγή «ΔΕΛΤΑ Plus» την οποία θέλει να διερευνήσει πιο έντονα. Η παραλλαγή λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και συνδέεται πιο έντονα με τα κύτταρα των πνευμόνων. Μάλιστα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι περίπου 40 περιπτώσεις της «ΔΕΛΤΑ Plus» έχουν καταγραφεί σε τρεις πολιτείες της Ινδίας καθώς και άλλα εννέα κρούσματα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και στην Ελβετία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Μεγάλη Βρετανία. Τα στοιχεία αυτά κινητοποίησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ξεκίνησε να παρακολουθεί και την παραλλαγή της ΔΕΛΤΑ Plusως μέρος της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ.  

Ετήσιος εμβολιασμός για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο 

Εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ αλλά και της πιθανής εμφάνισης νέων για τις οποίες θα χρειαστεί αναπροσαρμογή των εμβολίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά σύμφωνα με πληροφορίες πως θα απαιτηθούν ετήσιες αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι. Για τον γενικό πληθυσμό, αυτό θα είναι ίσως απαραίτητο κάθε δύο χρόνια. Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρέπει όλα τα εμβολιασμένα άτομα να είναι προετοιμασμένα για μια αναμνηστική δόση. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος