Γ. Μπουλμπασάκος: Το συλλογικό δικαίωμα της δημόσιας υγείας είναι υπέρτερο του ατομικού – Τρεις ιατροί περιγράφουν την δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ (video)

Τρεις ιατροί που δίνουν καθημερινά μάχη στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιλούν στην ΕΡΤ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με τον επικεφαλής πνευμονολόγο του νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιώργο Μπουλμπασάκο να κάνει έκκληση προς το υπουργείο υγείας για άμεση βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια και καθημερινή. «Κάνω έκκληση στο υπουργείο Υγείας ότι θα πρέπει σύντομα οι ιδιωτικές δομές υγείας να μπουν καθολικά στην φροντίδα των Covid περιστατικών γιατί πλέον δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αντιεμβολιαστών και τις καταγγελίες για ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Μπουλμπασάκος ανέφερε ότι σε μια περίοδο που οι νεκροί από κορονοϊό φτάνουν του 100 ημερησίως, ο ίδιος εντυπωσιάζεται από το ότι μπαίνει το θέμα των δικαιωμάτων, του ατομικού δικαιώματος διαχείρισης του σώματος του καθενός και το συλλογικό δικαίωμα της δημόσιας υγείας.

Θα υπάρξει κατάρρευση του ΕΣΥ

«Το συλλογικό δικαίωμα της δημόσιας υγείας είναι υπέρτερο του ατομικού και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό όταν το ατομικό δικαίωμα, δυνητικά, μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των άλλων» είπε και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε την πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω αυτής της νοοτροπίας», διευκρινίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει κατάρρευση του ΕΣΥ.

Γ. Μπουλμπασάκος: Το συλλογικό δικαίωμα της δημόσιας υγείας είναι υπέρτερο του ατομικού – Τρεις ιατροί περιγράφουν την δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ (video)
(AP Photo)

Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε για την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι εντατικές μονάδες θεραπείας στη χώρα από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Μ. Θεοδωρακοπούλου: Χρειαζόμαστε έμπειρα χέρια

«Οι εντατικολόγοι που είναι εγγεγραμμένοι στην Εταιρεία είναι γύρω στα 500 άτομα και  γύρω στα 150 – 170 άτομα είναι υπό εκπαίδευση. Αυτή την στιγμή έχουμε πάνω από 1.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Η αναλογία δεν είναι πολύ καλή ώστε εξειδικευμένο προσωπικό να λειτουργεί αυτούς τους χώρους», δήλωσε η κ. Θεοδωροπούλου, αναφέροντας ότι στα νοσοκομεία χρειάζονται έμπειρα χέρια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Δεν υπάρχει χρόνος να εκπαιδεύσουμε τώρα. Χρειάζονται να έρθουν ειδικότητες που έχουν περάσει έστω και λίγο χρονικό διάστημα στην εντατική, στο πλαίσιο της ειδικότητάς τους. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε νοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε η εντατικολόγος.

Την προσωπική του εμπειρία κατέθεσε στην ΕΡΤ ο Παύλος Ζαρογουλίδης, εθελοντής πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι επιτάχθηκαν ακόμη και  ανεμβολίαστοι ιατροί.

«Πληροφορήθηκα ότι ήρθαν χθες στο νοσοκομείο πέντε ιατροί, με επίταξη, εκ των οποίων οι δύο είναι ανεμβολίαστοι. Ο Διοικητής, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδιωξε. Αν ισχύει αυτός ο αριθμός, η αναλογία είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε.

Και όπως τόνισε «πολύς κόσμος παρότι έχει πρόβλημα και οδεύει προς το χειρότερο δεν θέλει ούτε φάρμακα να πάρει. Δεν μπορώ να καταλάβω τη νοοτροπία που υπάρχει».

Οι ανεμβολίαστοι τιμωρούν τους συνανθρώπους τους

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η κ. Θεοδωρακοπούλου λέγοντας ότι «αν όλοι είχαμε κάνει το καθήκον μας απέναντι στον συνάνθρωπό μας δεν θα συζητούσαμε τώρα για τον κορονοϊό. Οι άνθρωποι έχουμε επιλέξει να τιμωρήσουμε τους συνάνθρωπούς μας. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν ταλαιπωρούν το σύστημα υγείας και ταλαιπωρούν τους συναδέλφους και τους ασθενείς που δεν είναι Covid-19, οι οποίοι δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, «ένα μέρος των ανεμβολίαστων ή θα οδηγηθεί στο θάνατο ή θα πάρει μαζί τους και κάποιους άλλους ανθρώπους οι οποίοι είναι ευπαθείς ομάδες. Κάποια επαγγέλματα πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο. Υπάρχει τεράστιος συνωστισμός. Άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα. Η λύση είναι το εμβόλιο», τονίζοντας παράλληλα ότι το lockdown δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος