Γ. Γεωργαντάς: Η αγροτική παραγωγή εγγυάται επάρκεια – Ενισχύσεις και για ενεργειακή αυτονομία (video)

Array

Το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση για τα λιπάσματα ενώ για τις ζωοτροφές τα 89 εκατομμύρια συνδέονται με την Κομισιόν, οπότε αναμένεται μικρή καθυστέρηση, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Είπε επίσης ότι επιδοτούνται 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για να μη χάσουμε την ευκαιρία από το εμπορικό ισοζύγιο που με τις εξαγωγές δείχνει την προοπτική», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ),  Παύλος Σατολιάς.

Στα λιπάσματα η επιδότηση θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ στην κτηνοτροφία με βάση την πρόταση που εστάλη στην Κομισιόν, η επιδότηση θα γίνει συνδυαστικά λαμβάνοντας υπ ‘όψη και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

H ελληνική παραγωγή,  δημιουργεί ασφαλεις προϋποθέσεις για επάρκεια, άρα οι ανησυχίες των πρώτων μηνών Απριλίου – έχουν λήξει. Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, πρόσθεσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την ενίσχυση επί των ζωοτροφών με το 2% του τζίρου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιδότηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών

Με  διακύβευμα το ενεργειακό κόστος, η αυτονομία ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο, θα ενισχυθεί με φωτοβολταϊκά σε 75.000 μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε πρώτη φάση, με συνολικό αριθμό 250.000. Ακολουθεί πρόγραμμα για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Επιδότηση οικίσκων – όμορων αγροτεμαχίων

Τα 230 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, του οποίου η πρόσκληση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη.Ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε δύο καινοτομίες:

  • Θα δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων για να καταπολεμηθεί στο βαθμό του δυνατού, το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης.Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη συνένωση αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.
  • Δεύτερη καινοτομία, θα είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του μεγαλύτερου προγράμματος νέων αγροτών , προϋπολογισμού 525 εκατομμυρίων, εκ των οποίων δόθηκε ήδη το 75% με 40.000 στον κάθε αγρότη, για πρώτη φορά στη χώρα, είπε επίσης ο υπουργός πριν αναφερθεί στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Προσπαθούμε να βρούμε χώρες με δυναμικό που προσφέρεται και να δημιουργήσουμε συνθήκες άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων», είπε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον πρέσβη του Βιετνάμ και σε διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές.

«Θέλουμε εδώ και τη βοήθεια τω συνεταιρισμών», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για πολύ καλή συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) .

Παύλος Σατολιάς: Ανάγκη για πρωτογενή τομέα ισχυρό για εγγύηση επάρκειας

Το στοίχημα είναι να κρατήσουμε όρθιο τον κλάδο και στο κύμα ακρίβειας ευαίσθητοι κρίκοι είναι ο παραγωγός και ο καταναλωτής, άρα τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα , είπε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

«Εμείς επιδοτούμε την ανεργία, όχι την εργασία άρα δεν θα έχουμε ποτέ εργάτες, είπε επίσης ο κ. Σατολιάς μιλώντας για απαραχαιωμένη νομοθεσία για τους εργάτες γης.

Κλείνοντας οκ. Γεωργαντάς απάντησε σε ερωτήσεις τηλεθεατών. Σχετικά με επιδότηση πετρελαίου για αλιευτικά, είπε ότι «οφείλουμε περαιτέρω ενίσχυση και δεν θα αργήσουμε».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος