Γ. Δαγρές, αντιπρόεδρος ΠΦΣ για την έλλειψη φαρμάκων: Δίνουμε αγώνα με κάτι που δεν μπορούμε να νικήσουμε

Array

Mεγάλες ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και φέτος στην ελληνική αγορά. Για το πολυπαραγοντικό θέμα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πολίτες μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους είναι καθημερινός και ενίοτε εκ προοιμίου χαμένος.

«Δίνουμε αγώνα με κάτι που δεν μπορούμε να νικήσουμε. Προσπαθούμε όσο μπορούμε κατά περίπτωση» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Δαγρές εστιάζοντας στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακοποθηκών, που εξάγουν ορισμένα σκευάσματα στο εξωτερικό στοχεύοντας σε μεγαλύτερο κέρδος.

«Δεν είναι μια η αιτία που προκαλεί τις ελλείψεις φαρμάκων. Υπάρχουν προβλήματα παραγωγής. Η Δύση έχει εκχωρήσει όλη την παραγωγή στην Ανατολή με συνέπεια όταν υπάρχουν προβλήματα γεωπολιτικά με την Ανατολή, να επηρεάζει τη διακίνηση και την επάρκεια όλων των αγαθών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Δαγρές.

Ο ρόλος των παράλληλων εξαγωγών

Μιλώντας για τα αίτια που συντελούν στην όξυνση του φαινομένου ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην πανδημία καθώς και σε άλλες υγειονομικές κρίσεις που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών με τους εισαγωγείς να προτιμούν να εξάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα για να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος.

«Καθημερινά δίνουμε αγώνα με κάτι που δεν μπορούμε να το νικήσουμε. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες με “μπαλώματα”. Ότι μπορεί κάνει ο φαρμακοποιός με τις μικρές του δυνάμεις και αν καταφέρει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ να μετριάσει αυτά τα προβλήματα», επεσήμανε.

Οι εξαγωγές φαρμάκων μπορούν να απαγορευτούν

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς φαρμάκου τόνισε ότι «κάποιες φαρμακαποθήκες αντί να δίνουν τα φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς, τα επανεξάγουν. Η διαδικασία είναι νόμιμη αλλά απαράδεκτη εφόσον προκαλεί πρόβλημα στην πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο».

Και όπως τόνισε, «οι εξαγωγές μπορούν να απαγορευτούν. Ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση για λόγους εθνικής ασφαλείας ή ανωτέρου δημοσίου συμφέροντος. Ενδεχομένως αυτό να μετριάσει το φαινόμενο σε κάποια φάρμακα, σε κάποια άλλα φάρμακα δεν θα έχει καμία επίδραση».

Σε συνέχεια όσων είπε ο κ. Δαγρές εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του αν ανασυγκροτηθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τάτσης | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος