Γ. Χρυσουλάκης για τον ομογενή Γ. Μπίζο: Δεν είναι γνωστή η πολιτική, κοινωνική δράση του στον τόπο που τον γέννησε (video)

Array

Για το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη ζωή και τη δράση του Έλληνα ομογενή Γιώργου Μπίζου, που υπήρξε δικηγόρος και προσωπικός φίλος του Nelson Mandela, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Χρυσουλάκης, γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας από το Καστελόριζο όπου προβλήθηκε το «George Bizos Icon». 

Το ντοκιμαντέρ της Τζέιν Λίπμαν και του Πίτερ Γκόλντσμιντ, προβλήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο ακριτικό νησί το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Χρυσουλάκης, κατακλύζεται από Έλληνες και ξένους τουρίστες.

«Το ντοκιμαντέρ έφερε πάρα πολύ κόσμο και από τις πέντε ηπείρους» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με πολλές ομογενειακές οργανώσεις για την ανάδειξη του τεράστιου δυναμικού της ελληνικής διασποράς» ειπε ο κ. Χρυσουλάκης αναφερόμενος στη δυναμική κοινότητα στη Νότια Αφρική.

Υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Ο Γιώργος Μπίζιος είναι οικουμενικός. Είναι παγκόσμια υπόθεση και αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε εξηγώντας πώς έφτασαν στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon». O ίδιος μιλώντας για τον δικηγόρων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πιστό φίλο του Νέλσον Μαντέλα, τόνισε ότι «δεν είναι τόσο γνωστή ακόμα η ευρύτερη, ξεχωριστή του πολιτική, κοινωνική δράση στον τόπο που τον γέννησε».

Ο Γιώργος Μπίζος, που «έφυγε» από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2020, υπήρξε στενός φίλος του θρυλικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και τον υπερασπίστηκε στον πολύχρονο αγώνα του κατά του Απαρτχάϊντ.

Ήταν στο πλευρό του κατά την περιβόητη δίκη της Ριβόνια το 1964, όταν ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στον Γιώργο Μπίζο αποδίδεται η προσθήκη της φράσης «αν χρειαστεί» στον φημισμένο λόγο του Μαντέλα στη δίκη. Φράση που του έσωσε τη ζωή. Υπήρξε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του συντάγματος της Ν. Αφρικής και θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Χρυσουλάκης εξήγησε στο πώς πήρε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία: «Θέλαμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα γεμάτο συμβολισμό με οικουμενικές διαστάσεις και να υπογραμμίσουμε, μέσω της εκδήλωσης, την πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ στην εσχατιά της Ευρώπης τη διαχρονική αξία που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος