Πέθανε ο δικηγόρος του Ν. Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος (video)

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε εχθές (Τετάρτη 9/9) ο Γιώργος Μπίζος (George Bizos) ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Νοτίου Αφρικής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπίζος, γνωστός για τη δράση του ενάντια στο Απαρτχάιντ, είχε υπερασπιστεί μεταξύ άλλων τον στενό του φίλο Ν. Μαντέλα στη δίκη του, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική ποινή. Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι αποτέλεσε υπόδειγμα Έλληνα της ομογένειας, καθώς δεν έπαυσε ποτέ να εμπνέεται από τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού, τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Ελευθερία Για εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας της Νοτίου Αφρικής και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, στους δημοσιογράφους. Η οικογένεια του Μπίζου ανακοίνωσε πως ο δημοφιλής δικηγόρος πέθανε γαλήνια στο σπίτι του από φυσικά αίτια.

Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπίζο ως ένα «κοφτερό νομικό μυαλό» λέγοντας πως ο θάνατός του «ήταν μια πολύ λυπητερή είδηση για εμάς, ως χώρα».

«Ο Τζορτζ Μπίζος συνέβαλε πάρα πολύ στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», είπε ο Ραμαφόζα.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα ανέφερε: «Πέθανε αλλος ένας “γίγαντας” της Νοτιοαφρικανικής ιστορίας και του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια μιας μακρόχρονης καριέρας, αφιερωμένης στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο  George Bizos εκπροσώπισε αρκετούς ακτιβιστές που μάχονταν ενάντια στο Απαρτχάιντ.  Και όταν το καθεστώτος έπεσε, συνέβαλε στη σύνταξη του νέου δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει επίσης στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που σχηματίστηκε με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για ζητήματα που αφορούσαν τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Ο Γιώργος Μπιζός έφτασε στη Νότια Αφρική το 1941, φεύγοντας από την –υπό γερμανική κατοχή- Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο του ελληνικού χωριού Βασιλίτσι (στη Μεσσηνία) στο οποίο γεννήθηκε. Το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του, με τίτλο «Οδύσσεια προς την ελευθερία» κυκλοφόρησε το 2009. Στη διάρκεια της ζωής του είχε τιμηθεί για το έργο του από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

*Στο βίντεο του άρθρου μπορείτε να δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γ. Μπίζου, ο οποίος μιλάει για τον Ν. Μαντέλα στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Αποστολή -Νότια Αφρική η Μεγάλη απόφαση».


Πηγές: AFP/BBC

Φωτογραφία: Associated Press

Βίντεο: Aρχείο ΕΡΤ με ρεπορτάζ του Λάμπη Τσιριγωτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος