Γ. Χουλιάρας: Προβληματίζει η σεισμική ακολουθία στην Κρήτη – Καμία ανησυχία για τη Θήβα (video)

Σείεται η γη σε Κρήτη, Θήβα και Νίσυρο και οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή. Για την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα μίλησε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Χουλιάρας.

Τέσσερις περιοχές σεισμικά ενεργές στην Ελλάδα

«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Καμία ανησυχία για Θήβα

Αναφορικά με την παρατεταμένη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη Θήβα ο κ. Χουλιάρας ήταν καθησυχαστικός.

«Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς. Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει τακτική σεισμικότητα. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης. Εκεί πρέπει να δοθεί το ενδιαφέρον και εκεί είναι τα μάτια όλων μας».

Οι μετασεισμοί καταπονούν τα κτίρια στο Αρκαλοχώρι

Και όπως επισήμανε ο σεισμολόγος, «μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα της αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ μεγάλο γιατί δεν μπορούν οι μηχανικοί να επέμβουν λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει επισκευές και να μπει μέσα στα σπίτια. Για ένα τουλάχιστον μήνα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση γιατί έρχεται χειμώνας και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν μέσα στα σπίτια τους»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος