Φλώρινα: Μετρούν τις ζημιές – Μαρτυρίες κατοίκων – Γ. Χουλιάρας: Η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση (video)

Για τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Κυριακής τους κατοίκους της Φλώρινας μίλησε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, λέγοντας ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας στην εκπομπή «Από τις Έξι», ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες μετά τον αρχικό σεισμό.

Φλώρινα: Μετρούν τις ζημιές – Μαρτυρίες κατοίκων – Γ. Χουλιάρας: Η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση (video)

«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.

«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς. «Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Αρκετές υλικές ζημιές – Μαρτυρίες κατοίκων

Σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αποκαλύπτονται με το πρώτο φως της ημέρας στη Φλώρινα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και δημόσια κτίρια, με τις εικόνες να δείχνουν σπασμένες τζαμαρίες, ρωγμές σε τοιχοποιίες και πτώσεις τμημάτων παλιών πλιθόσπιτων σπιτιών.

Η ΕΡΤ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί και κατέγραψε τις μαρτυρίες των κατοίκων που τρομοκρατημένοι πέρασαν τη βραδιά στα αυτοκίνητά τους.

«Μένω στον τέταρτο όροφο. Ήταν τρομακτικά. Κάδρα, φωτογραφίες, πίνακες έπεσαν όλα κάτω. Ακόμη και το λαπτοπ από το γραφείο έπεσε στο πάτωμα», δήλωσε κάτοικος της Φλώρινας, επισημαίνοντας ότι ήταν μεγάλη η βοή και η ένταση του σεισμού λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Φύγαμε κατευθείαν έξω. Οι πελάτες ήταν τρομοκρατημένοι», δήλωσε επιχειρηματίας της περιοχής.


Σχετική είδηση:

Ρεπορτάζ: Θωμαΐς Αδάμου, Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα | ΕΡΤ

Πηγή Φωτογραφιών: vasilis alempakis, Καστοριανή Εστία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος