Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα, χωρίς ενεργό μέτωπο η Σαλαμίνα – Νύχτα επιφυλακής

Array

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (20/7), η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα είναι σαφέστατα καλύτερη με τις δυνάμεις να επιχειρούν να τα θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Οι ισχυροί άνεμοι και οι φόβοι για αναζωπυρώσεις δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει.

Στη Διώνη, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, σε επιφυλακή όμως παραμένουν οι δυνάμεις Πυροσβεστικής. Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις με κατοίκους να βλέπουν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Ένα σπίτι στη Διώνη και 10 στο Ντράφι έγιναν στάχτη.

Την ίδια στιγμή υπήρξαν αναζοπυρώσεις όπου εναέριες και επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν συνεχώς. Περίπου 90.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις πληγέντες περιοχές.

Έχουν ρεύμα και πάλι περισσότεροι από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 που επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά. Περίπου 180 υποσταθμοί από τους συνολικά 210 που υπέστησαν ζημιά, θα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση αυτών που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Μάχη με τις φλόγες στα Μέγαρα

Το απόγευμα της Τετάρτης μάχη δόθηκε στη Δυτική Αττική, την περιοχή των Μεγάρων, όπου το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά με κατεύθυνση προς το Αλεποχώρι, και τη Σαλαμίνα όπου απειλήθηκε η πόλη. Και οι δύο φωτιές βρίσκονται σε ύφεση με την εικόνα να είναι πολύ καλή. Οι πυροσβέστες σβήνουν τις μικροεστίες στην περίμετρο της φωτιάς. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν όλη τη νύχτα στην περιοχή.

Μέσα σε ελάχιστη ώρα η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι στη Βένιζα Μεγάρων θέριεψε. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεραφέντης και το συνεργείο της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο βλέπουν ξαφνικά τις φλόγες να έρχονται καταπάνω τους.

Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους της οικισμού Ζάχουλη να απομακρυνθούν προληπτικά με κατεύθυνση το Αλεποχώρι. Λίγη ώρα αργότερα οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στην είσοδο του χωριού ενω η φωτιά ξέφυγε προς το Αλεποχώρι. Στις 6 παρά τέταρτο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης και για το χωριό Παπαγιαννέικα με κατεύθυνση προς Μέγαρα. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα με διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά στα Μέγαρα ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση και επεκτάθηκε στο παρθένο δάσος της περιοχής με πεύκα και φυστικόδεντρα. Έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ αλλά με ριπές έως 7 μποφόρ.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα οι πρώτες δυνάμεις πυρόσβεσης που έφτασαν στο σημείο ενισχύθηκαν. 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές , 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα ρίχτηκαν στη μάχη για να μην αφήσουν τη φωτια να φτάσει στις διάσπαρτες κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Σαλαμίνα, η οποία εκτεινόταν σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Ειδικότερα, ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ακόμα στον λόφο Πατρίς, στον λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ζητήθηκε νωρίτερα η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, αναβάλλεται προς το παρόν, με εντολή πυροσβεστικής. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ασθενής με έμφραγμα, μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Βελτιωμένη η κατάσταση στην Πεντέλη, ωστόσο επί ποδός είναι κάτοικοι και αρχές υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων. Στάχτη έγιναν σπίτια και αυτοκίνητα με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών

Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

  • Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.
    Τ
  • έλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο Πέμπτη 21/7 θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Κάτια Νιάκαρη, Παύλος Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος