Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Array

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά στην Πεντέλη, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες σε Διώνη KAI Δασαμάρι, ενώ μικρότερες εστίες εντοπίζονται σε Ανθούσα, Παλλήνη και Ντράφι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) της Πολιτικής Προστασίας, ενώ πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Καταβάλλουμε προσπάθειες να οριοθετήσουμε την φωτιά στις περιοχές της Παλλήνης, της Ανθούσας, στη Διώνη και το Ντράφι, και να περιορίσουμε τις πολλές διάσπαρτες εστίες“, τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος. Όπως είπε, υπάρχει πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα συνεχίσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να κοπάσουν.

Οι συνθήκες πάντως παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες λόγω των ισχυρών ανέμων, η ταχύτητα των οπαίων, στις μέγιστες τιμές της, ξεπέρασε και τα 100 χλμ την ώρα, εμποδίζοντας, σε μερικές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν, για αυτό και ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα.

Την εκτίμησή του ότι έως το βράδυ της Τετάρτης θα λήξει η καταστροφική έκβαση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, και στα σύνορα της Διώνης με το Ντράφι, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Άντζελα Ζούγρα. Ανέγγιχτα από τη φωτιά είναι τα σπίτια που βρίσκονται στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου, λόγω της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Διακομιδές πολιτών σε νοσοκομεία

Από το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ειδικού τμήματος Ιατρικής Καταστροφών έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες. Αναλυτικότερα, ένας στο Γ. Γεννηματάς, πέντε στο Ιπποκράτειο, 23 στον Ερυθρό Σταυρό, ένας στο Σωτηρία, ένας στο ΚΑΤ, ενώ τρεις Πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και  ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας ενός 54χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων του Γ. Γεννηματάς και φέρει εγκαύματα στο 60% της συνολικής επιφάνειας του σώματός του, κυρίως στο πρόσωπο, στα άνω και κάτω άκρα και στον κορμό.

Το ΕΚΑΒ προχώρησε τα ξημερώματα στην εκκένωση τριών δομών που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες, ενώ συνολικά βγήκαν με ασφάλεια 147 άτομα και κάποιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Στο ΕΚΑΒ βρέθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να παρακολουθήσει και να συντονίσει τις ενέργειες των διασωστών.

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει διασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (2131510100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, κλιμάκια της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες της ΒΑ Αττικής ενώ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 παρέχεται δωρεάν και ανώνυμα ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο.

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Μαίρη Σκανδάλη, Άντζελα Ζούγρα, Κατερίνα Μπατζάκη, Ζώης Κακκαβάς, Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος