Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια – Ολονύχτια μάχη σε δύο μέτωπα

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη βορειο-κεντρική Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά προχωρά και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να σταθούν όρθιοι σε μια άνιση μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά απείλησε τα Καλύβια, πέρασε το βουνό και προσεγγίζει τη Δάφνη. Ώρες αγωνίας και για το Σπαθάρι, όπου η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει πεύκα. Στο σημείο έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη με υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων.

Σπίτια κάηκαν στο Βουτά και στις Μονοκαριές, ενώ, σύμφωνα με τους κατοίκους, αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί η φωτιά προς Παναγιά. Κρίσιμες είναι οι ώρες για τους οικισμούς Βασιλικά, Σήμια, Κρυονερίτη και Αγδίνες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια να μην φτάσει η πυρκαγιά στην Ιστιαία. 

Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό Βασιλικά, συνεχίζοντας την ολέθρια πορεία τους από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο. Η φωτιά περικύκλωσε και τον οικισμό Ψαροπούλι. Η ευρύτερη περιοχή έχει εκκενωθεί.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή Bασιλικά επιβιβάστηκαν 30 άτομα σε τουριστικό σκάφος, ενώ και στο Ψαροπούλι σκάφη παρέλαβαν κατοίκους.

Η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια συνεχίζεται όλη τη νύχτα, «με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις», όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το βράδυ του Σαββάτου.

Ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα. Στο νότιο τμήμα «η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς», ενώ στο «βόρειο τμήμα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πως επιχειρούν στην Εύβοια 475 πυροσβέστες, μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Σε ετοιμότητα για επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει διαθέσει τορπιλάκατο που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Αγίας Άννας.

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση το Πευκί, όπου βρίσκονται 2 φεριμπότ, πλωτά του Λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να παραλάβουν κατοίκους. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί.

Με μηνύματα από το 112 έχουν εκκενωθεί 13 χωριά γύρω από τα οποία μαίνονται οι φωτιές.

Οι φλόγες απείλησαν το Σάββατο να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Νωρίτερα, στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από την Παρασκευή. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν το χωριό και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα Βeriev 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Έκκληση για εναέρια μέσα απηύθυνε, μιλώντας στην ΕΡΤ, και ο δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, για κατάσβεση του μετώπου που κινείται προς τα χωριά της Ιστιαίας και που – όπως είπε – μπορεί να φτάσει μέχρι την πόλη της Ιστιαίας.

Χωματουργικά μηχανήματα σπεύδουν να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη ώστε να σώσουν την συγκεκριμένη πόλη, τέσσερα χιλιόμετρα έξω από αυτήν.

Περίπου στις 03:30, το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια, πλησίασε τα πρώτα σπίτια στις Γούβες. Στο συγκεκριμένο μέτωπο κατέβηκε από τις Αγδίνες, ενώ ένα ακόμη κατευθύνθηκε προς τις περιοχές Γερακίου-Γαλατσώνα, οι οποίες έχουν εκκενωθεί.

Στις Αγδίνες τα μέτωπα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, ενώ στην παραλία του Αγίου Νικολάου, οι φλόγες έφτασαν έως την θάλασσα.

Επιπλέον, τα πυροσβεστικά στην περιοχή Γερακίου-Γαλατσώνα-Γούβες-Αρτεμίσιο, αντιμετωπίζουν να φτάσουν, καθώς η φωτιά ολοένα και πλησιάζει στο Πευκί.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος