Εξπρές δάνεια για αγορά ακίνητου μέσω πλειστηριασμού: Ο δικηγόρος Δ. Αναστασόπουλος μιλά στο Πρώτο για την διαδικασία και την ηθική της διάσταση (audio)

Πώς θα λειτουργήσουν τα εξπρές δάνεια για αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος. Καταρχήν, η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, σημείωσε, αλλά ο τρόπος που θα χορηγηθούν τα δάνεια αυτά στην πραγματικότητα μιμείται τον τραπεζικό δανεισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή θα γίνεται έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εισόδημα επαρκεί για να αποπληρωθεί το δάνειο που θα χορηγηθεί, θα πρέπει να υπάρχει επίσης συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου, που φημολογείται ότι θα προκύπτει με την προκαταβολή που πρέπει να καταβληθεί στον συμβολαιογράφο για την συμμετοχή στον πλειστηριασμό και η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται μετά την κατακύρωση, δηλαδή την αγορά του ακινήτου από πλειστηριασμό στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μετά από 10 ημέρες.

«Άρα λοιπόν, ο τρόπος να βρεθεί η λύση στο να δοθούν τα χρήματα αυτά μέσω δανεισμού είναι θεωρώ εύκολος, αρκεί να υπάρχει η βούληση. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να πούμε ότι πλειστηριασμοί γίνονται αυτή τη στιγμή πολλοί και ούτως ή άλλως τα ακίνητα αγοράζονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρήματα μετρητά. Δηλαδή η μεγάλη διαφορά είναι ότι, μέχρι σήμερα αυτοί οι οποίοι μπορούν να πλειοδοτήσουν είναι άνθρωποι ή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χρήματα μετρητά τα οποία μπορούν να αποδώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να πάρουν το ακίνητο, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να πλειοδοτήσουν, επομένως, η όλη λογική πίσω από το εγχείρημα είναι αυτή, δηλαδή να μπορούν να πλειοδοτήσουν στον πλειστηριασμό και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν χρήματα δικά τους και αντί να αγοράσουν ένα ακίνητο από την ελεύθερη αγορά να το κάνουν μέσω πλειστηριασμού» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ερωτηθείς, γιατί η τράπεζα, η εταιρεία δεν χρηματοδοτεί τον παλαιό ιδιοκτήτη για να ξαναγυρίσει το ακίνητο σε αυτόν, όπως έχει γίνει από τον Ρούσβελτ στην δεκαετία του 20’ στις ΗΠΑ, ο κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σε συνθήκες όμως που υπάρχει πολιτική βούληση, οικονομικές συνθήκες, αλλά και η ευχέρεια να δημιουργηθεί αυτού του είδους το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο θα το κάνει. «Ακόμα και αν λέγαμε ότι οι ίδιες οι τράπεζες ήθελαν να χρηματοδοτήσουν ανθρώπους οι οποίοι χάνουν τα ακίνητά τους στους πλειστηριασμούς, δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει ηθικό ζήτημα στη διαδικασία αυτή, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας έχουν χαθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές από πραγματική αξία. «Επομένως, σίγουρα από την κρίση αυτή κάποιοι ωφελούνται και ωφελούνται με τέτοιον τρόπο που μπορούν να διπλασιάσουν και να διπλασιάσουν την επένδυσή τους. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όμως επιπλέον ότι αυτοί οι οποίοι ωφελούνται της κατάστασης είναι και αυτοί οι οποίοι έχουν μετρητά χρήματα, δηλαδή είναι άνθρωποι, οποίοι έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια και αγοράζουν ακίνητα. Άρα λοιπόν στην κρίση αυτή και σε οποιαδήποτε κρίση, όταν ο μέσος πολίτης, ο Έλληνας χάνει το εισόδημά του, στην πραγματικότητα, γίνεται κατά τη γνώμη μου τεχνηέντως μια απαξίωση της περιουσίας του για τη χρονική στιγμή που διανύουμε, με αποτέλεσμα την περιουσία αυτή να την αγοράζει κάποιο τρίτο πρόσωπο σε χαμηλή τιμή με την βεβαιότητα όμως ότι η τιμή αυτή σε πέντε χρόνια ή σε τρία, θα διπλασιαστεί. Για μένα αυτό το οποίο θα με ενοχλούσε περισσότερο είναι ο μέσος άνθρωπος, ο μέσος οικογενειάρχης ή νέος άνθρωπος που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του, να μην μπορέσει να ωφεληθεί σε τίποτα από την οικονομική κρίση και αυτή η χασούρα που αυτομάτως γίνεται κέρδος να μεταφερθεί ξανά σε πρόσωπα τα οποία είναι ούτως η άλλως κερδισμένα πάντα από την οικονομία» ανέφερε τέλος ο κ. Αναστασόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος