Εξόντωση Αλ Ζαουάχρι: Τέλος εποχής για την Αλ Κάιντα ή απλώς αλλαγή σελίδας;

Array

Τέλος εποχής για την Αλ Κάιντα ή απλώς αλλαγή σελίδας; Η οργάνωση έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της κι άλλες φορές ενώ είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα με πολλά από τα σημαντικά στελέχη της να μην ζουν πια.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ζέτα Κονταξή, κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ποιος θα αναλάβει τα ηνία. Όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Αιγύπτιος Σαΐφ Αλ Αντέλ από τα ιδρυτικά μέλη της, περίπου 60 ετών, επικηρυγμένος κι αυτός από τις ΗΠΑ.

Είναι ιδιαίτερα σκληρός, φέρει το ψευδώνυμο «Το ξίφος της δικαιοσύνης» ή ξίφος του Ισλάμ. Είναι γνωστός για την επιχείρηση Black Hawk πριν από 30 χρόνια στη Σομαλία όπου 19 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και οι σοροί τους είχαν συρθεί για παραδειγματισμό. Λέγεται ότι εκπαίδευε τα νέα μέλη με πολύ σκληρό τρόπο. Αφού τους απήγαγε μέσα στη νύχτα τους χτυπούσε με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο για να τους σκληραγωγήσει. Δεν συμφωνούσε με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όμως από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση λέγεται ότι βοήθησε αρκετά στο σχεδιασμό της.

Νεκρός η ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον πλανήτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας με την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι εξολοθρεύθηκε με επίθεση ακριβείας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου τον είχαν εντοπίσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σε έκτακτο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Ξημερώματα Κυριακής στην Καμπούλ και μία ισχυρή έκρηξη τάραξε την Αφγανική πρωτεύουσα. Ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε δύο δεκαετίες έφτασε στο τέλος του με την εξόντωση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, διαδόχου του μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Τώρα, αποδόθηκε δικαιοσύνη και ο ηγέτης των τρομοκρατών αφανίστηκε, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής χειρούργος θεωρούνταν ο πιο στενός συνεργάτης του μπιν Λάντεν και ιθύνων νους της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.

Η επίθεση κατά του πιο καταζητούμενου τρομοκράτη του πλανήτη έγινε με ντρόουν, το οποίο εκτόξευσε δύο πυραύλους ακριβείας σκοτώνοντας τον Ζαουάχρι στο μπαλκόνι του σπιτιού του, χωρίς να τραυματίσει άλλα μέλη της οικογένειάς του. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Στις 25 Ιουλίου όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανάρρωνε από τον Covid, συγκάλεσε μία τελική σύσκεψη με τους συμβούλους του και έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση, ανέφερε ο δημοσιογράφος του CNN, Αλεξάντερ Μάρκαντ.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι το χτύπημα έγινε σε αυτή την ακριβή γειτονιά της Καμπούλ, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «Συνοικία των κλεφτών» επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχαν χτιστεί σπίτια, τα οποία αγόρασαν άνθρωποι με κλεμμένα – λένε – χρήματα.

Η ανταποκρίτρια του BBC, Λιζ Ντούσετ, στην Καμπούλ μιλά για μία καλά φρουρούμενη έπαυλη σε μία εύπορη γειτονιά, δίπλα σε σούπερ μάρκετ και μεγάλη τράπεζα.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι δεν πήρε δείγμα DNA, αλλά επιβεβαίωσε την ταυτότητα του νεκρού με άλλους τρόπους. Κάποιοι Αφγανοί αμφιβάλλουν. «Δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια, είναι απλώς προπαγάνδα» υποστηρίζει κάτοικος της Καμπούλ. «Δεν πιστεύω ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα μπορεί να βρίσκεται στην Καμπούλ» αναφέρει κάποιος άλλος.

Το θέμα που προκύπτει είναι αν γνώριζε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ότι ο νούμερο ένα τρομοκράτης βρισκόταν τόσο καιρό στην πρωτεύουσα της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχας που απαγορεύει στους Ταλιμπάν να δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν μιλούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι το σπίτι που ζούσε ο Ζαουάχρι ανήκε σε ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχει το πανίσχυρο δίκτυο Χακάνι.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Κλειώ Νικολάου, Άγις Μενούτης

Σχετικά Άρθρα: Αλ Ζαουάχρι: Η επιχείρηση εξόντωσής του και οι ομοιότητες με αυτήν του Μπιν Λάντεν

Αλ Ζαουάχρι: Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα

Τζο Μπάιντεν: O Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος