Έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά: Ο ρόλος των lockdown στη φυσική ανοσία – Ο «ύποπτος» αδενοϊός

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Σε έκτακτη ενημέρωση το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε πως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα 190. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Η έξαρση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά δεν αποκλείεται να οφείλεται στα lockdown σύμφωνα με το ECDC.

«Υπήρξε ελάχιστη έκθεση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω των lockdown και των περιορισμένων συναναστροφών. Θα μπορούσε να είναι μια αιτία» ανέφερε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, Andrea Ammon.

«Αυτά τα παιδιά λόγω μικρής ηλικίας, μ.ο. ηλικίας τα 3 έτη, δεν έχουν εκτεθεί σε καμία άλλη λοίμωξη… έχουν μια διαφορετική ανοσολογική απάντηση στον ιό» τόνισε ο ειδικός παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Ύποπτος» για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ο αδενοϊός τύπου 41, ο οποίος έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί, ωστόσο οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζονται.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στις «Συνδέσεις» σημείωσε ότι: «τα περιστατικά μεταξύ τους δεν έχουν σχέση, δεν είναι ότι το ένα κόλλησε από το άλλο. Αυτός ο ιός κυκλοφορεί εκτεταμένα εδώ και δεκαετίες, 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, το αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή δεν μπορούμε να το ξέρουμε σίγουρα».

Σε ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές και στην Ελλάδα μετά τον παγκόσμιο συναγερμό.

«Δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας… ούτε φαίνεται να συνδέεται με covid… έχουμε επιτήρηση, έχουμε δώσει οδηγίες προς όλους τους γιατρούς» δήλωσε στον Σκάι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση ενώ καλούν τους γονείς να δώσουν προσοχή στο πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας που είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Σχετικά Άρθρα: «Ύποπτος» ο αδενοϊός 41 για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά – Δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωσή της

Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο Πρόγραμμα : 169 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε 12 χώρες – Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και ασυμπτωματικά (audio)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος