Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο Πρόγραμμα : 169 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε 12 χώρες – Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και ασυμπτωματικά (audio)

Ανήσυχη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, παρακολουθεί την πορεία των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που πλήττει τα παιδιά.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Πρωινή Παρέα”, την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη μίλησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας.
Οπως είπε, αυτή τη στιγμή χτυπά καμπανάκι γιατί δεν μας είχε απασχολήσει ξανά και συμπίπτει και με τον κορονοϊό.
Έως τώρα έχουν αναφερθεί 169 περιστατικά σε 12 χώρες, ωστόσο είναι σποραδικά τα κρούσματα, δεν υπάρχει ταχύτητα εξάπλωσης και δεν έχει χαρακτήρα πανδημικό.
Έχει προκαλέσει ανησυχία γιατί δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και ασυμπτωματικά κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα ή στο σύνολό τους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Στις ηπιότερες περιπτώσεις μια τέτοια νόσηση μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα ήπιας γαστρεντερίτιδας και να υποχωρούν. Τα βαρύτερα περιστατικά εμφανίζουν ίκτερο και χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, ωστόσο στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένη. Είμαστε στις αρχές. Τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν μόλις πριν 20 μέρες στη Σκωτία, επομένως δεν έχουμε πλήρη εικόνα.
Να μην πανικοβαλλόμαστε. Να είμαστε σε επιφυλακή να ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος