Έρευνες για εντοπισμό και δίωξη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε ξανά. Τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης εισέβαλλε σε έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη, τη σφράγισε και μοίρασε φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο. Η επάνοδος του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μέσω της υποψηφιότητας του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, ξυπνά μνήμες στα θύματα των ταγμάτων εφόδου.

Τα μέλη της Νεολαίας της Χρυσής Αυγής σαν άλλο τάγμα Ες Ες, περπάτησαν συντεταγμένα με γοργό βήμα και έκαναν έφοδο στην έκθεση αίθουσα του Δήμου Καλαμαριάς.

Εισέβαλαν φωνάζοντας και τραμπουκίζοντας τον καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρεέφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος έντρομος αναγκάστηκε να κατεβάσει τα έργα του.

Με θράσος σφράγισαν το χώρο με κορδέλες και μοίρασαν φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο πριν αποχωρήσουν.

Αυτό το βίντεο που οι ίδιοι ανάρτησαν στο Διαδίκτυο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της παράνομης βίας με ρατσιστικά κίνητρα, κατά συναυτουργία, και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε λεγόμενα τάγματα εφόδου, καμία ανοχή στην ανομία, καμία ανοχή στον εκφοβισμό των πολιτών».

Η επίθεση προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας που ζήτησε σύντομο εντοπισμό και δίωξη των δραστών.

Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη καθώς και η επάνοδος του μορφώματος της Χρυσής Αυγής με νομιμοφανή μανδύα ξυπνά μνήμες σε θύματα των ταγμάτων εφόδου.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, αναφέρει πως: «Μαζί με άλλα άτομα είχαμε δεχτεί επίθεση σε κλειστό χώρο στην περιοχή του Πειραιά που εισήλθαν οπλισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής και μας είχαν προκαλέσει σημαντικές βλάβες».

«Μου επιτέθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα πίσω από την πλάτη μου. Επαναλάμβαναν συνεχόμενα ότι Πέραμα – Σαλαμίνα ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τελειωμένοι», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα επίθεσης.

Η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς με κεντρικό πρόσωπο τον καταδικασμένο και φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη προκαλεί αντιδράσεις.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, επισημαίνει: «Θα έπρεπε να υπάρξει μία καθοριστική νομική λύση πολύ νωρίτερα ώστε να αποκλειστεί ο Κασιδιάρης».

Ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα επίθεσης, αναφέρει πως: «Δεν έγινε μάθημα απ ‘ότι φαίνεται για κάποιους ούτε η έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία χθες τα μεσάνυχτα, το κόμμα “Έλληνες” του Κασιδιάρη υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φάκελο υποψηφιότητας στις επερχόμενες εκλογές. Αναμένεται να επικυρωθεί ή όχι η συμμετοχή του.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Λία Χριστάρα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος