Έρευνα στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου»: Τρεις καταγγελίες εξετάζει η Αστυνομία, καλούνται ανήλικοι για κατάθεση

Array

Τσουνάμι καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και ζητήματα διαβίωσης και διαχείρισης. Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει συνολικά πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια. Τρεις καταγγελίες εξετάζει η Αστυνομία, ενώ θα κληθούν για κατάθεση εντός της εβδομάδας ανήλικοι, τουλάχιστον δύο, που φιλοξενούνται στη δομή.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι η μόνη λύση είναι η αποϊδρυματοποίηση, τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές αλλά σε ανάδοχες οικογένειες.

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» είπε και συνέχισε: «Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

Η πρώτη αντίδραση του Πατέρα Αντώνιου για τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου

«Είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» δήλωσε αρχικά ο Πατήρ Αντώνιος στον Alpha σχετικά με τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου.

«Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω», είπε για τις καταγγελίες.

«Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε… από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή» υποστήριξε.

«Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του» είπε αναφορικά με την καταγγελία του 19χρονου σήμερα παιδιού. «Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία». Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς».

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Την αρχή έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε την Τετάρτη (16/11) στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με εξευτελιστικό τρόπο, όπως ανέφερε, και είχε πέσει θύμα ασέλγειας. Ακόμα είπε ότι υπήρχαν κι άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύμα ασέλγειας ή άλλης μορφής κακοποίησης. Όσο γιατί ο 19χρονος δεν είχε μιλήσει τόσο καιρό, είπε ότι τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Η Αστυνομία ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας, σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και φαίνεται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από κάποιον που εργάζεται στη δομή, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που έχει κατονομάσει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια από άτομα στα οποία έδινε εντολές το συγκεκριμένα άτομο.

Η ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου

Η Κιβωτός σε ανακοίνωσή της χθες Πέμπτη (17/11) σημειώνει ότι “δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών και ότι είναι στη διάθεση των αρχών”.

Όπως αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρος προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός του Κόσμου» και προσθέτει ότι «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

Συνεχίζει ως εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

«Παγώνει» η παραχώρηση κτηρίου στην Κιβωτό του Κόσμου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κάτια Νιάκαρη ΕΡΤ 

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος