«Επιχείρηση Υάκινθος»: Στο «μικροσκόπιο» τα ψηφιακά ίχνη των Πακιστανών που σχεδίαζαν χτύπημα στην Αθήνα

Συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «επιχείρηση Υάκινθος» της ΕΥΠ, η οποία κατάφερε να ξεσκεπάσει δίκτυο τρομοκρατών που ετοίμαζαν επίθεση στην καρδιά της Αθήνας.

Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν ήταν υπό παρακολούθηση τους τελευταίους δύο μήνες, φαίνεται ότι η πρώτη πληροφορία έφτασε στην ΕΥΠ στα τέλη Αυγούστου, όταν και ξεκίνησαν να σταχυολογούν τους πιθανούς υπόπτους, φτάνοντας τελικά στα μέσα Φεβρουαρίου στις δύο συλλήψεις, του 27χρονου και του 29χρονου.

«Επιχείρηση Υάκινθος»: Στο «μικροσκόπιο» τα ψηφιακά ίχνη των Πακιστανών που σχεδίαζαν χτύπημα στην Αθήνα

Χθες διέρρευσαν φωτογραφίες των δύο ανδρών, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν δίσταζαν να αναρτούν φωτογραφίες τους. Πρόκειται για άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται από τις Αρχές χωρίς ηθικούς φραγμούς, με απαξία για την ανθρώπινη ζωή και χωρίς κανέναν ενδοιασμό να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες, να σκοτώσουν ακόμα και πολλούς ανθρώπους, όπως σχεδίαζαν να πράξουν στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, στο εστιατόριο και συναγωγή της εβραϊκής κοινότητας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου είχε δύο παράγοντες: Αφενός συμβολικό χαρακτήρα καθώς θα πετύχαιναν αρκετά άτομα. Αλλά ήταν και ως προφίλ πιο περιορισμένο καθώς  δεν υπήρχε αστυνομική φύλαξη που θα τους εμπόδιζε να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

«Επιχείρηση Υάκινθος»: Στο «μικροσκόπιο» τα ψηφιακά ίχνη των Πακιστανών που σχεδίαζαν χτύπημα στην Αθήνα

Επίσης, ήρθαν στο “φως” της δημοσιότητας και κάποιοι διάλογοι με τον 30χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν και φαίνεται να είχε ρόλο καθοδηγητή. Σε έναν από αυτούς φαίνεται ο καθοδηγητής τους να αναφέρει: “Δύο-τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία“. Ο 27χρονος φέρεται να απαντά: “Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω σε χώρο σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα”. Απαντά ο καθοδηγητής: “Να γίνει δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο. Το καταλαβαίνεις; και απαντά 27χρονος: “θα γίνει. Σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο” με τον φερόμενο ως καθοδηγητή να απαντάει ξανά: “Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει, να φαίνεται καθαρά στο βίντεο“.

Από τους παραπάνω διαλόγους φαίνεται ότι δεν ζητούν μόνο να προβούν στην τρομοκρατική ενέργεια αλλά να έχουν και πειστήρια με βίντεο και φωτογραφίες για να πάρουν τα οικονομικά οφέλη τα οποία τους είχε υποσχεθεί, τα οποία φθάνουν έως και 16.000 ευρώ για κάθε θύμα.

«Επιχείρηση Υάκινθος»: Στο «μικροσκόπιο» τα ψηφιακά ίχνη των Πακιστανών που σχεδίαζαν χτύπημα στην Αθήνα

Αυτό το οποίο έχουν σίγουρα οι Αρχές στα χέρια τους είναι μηνύματα που δείχνουν ότι ο καθοδηγητής από το Ιράν προσπαθούσε να τους πείσει ότι έχει εξασφαλίσει στη συνέχεια τη διαφυγή τους, ότι θα φτάσουν και αυτοί στο Ιράν και εκεί θα τους ανοίξει και εστιατόριο, ως ένα επιπλέον οικονομικό όφελος. Οι Αρχές αναζητούν κι άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται στο τρομοκρατικό πυρήνα, ενώ έχουν ελέγξει περίπου 15 Πακιστανούς, οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά παραμονής στη χώρα και είχαν επαφές με το συγκεκριμένο δίδυμο.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί διάλογοι οι οποίοι είναι υπό εξέταση από τις Αρχές, ενώ οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες διαδικτυακές εφαρμογές για να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον φερόμενο ως καθοδηγητή, ο οποίος βρισκόταν στο Ιράν. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σε σπίτια στην περιοχή της Ομόνοιας, στο Ίλιον, στο Μοναστηράκι, στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη.

«Οι έρευνες εξελίσσονται και συνεχίζονται γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι με ποιους είχαν επαφές θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την εξάρθρωση της οργάνωσης», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος