Τρομοκρατικό δίκτυο: Διάλογοι για 40 -50 νεκρούς – Ο «εγκέφαλος» καθοδηγούσε από το Ιράν

Στο επίκεντρο των ερευνών οι συνομιλίες που είχαν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες με τον καθοδηγητή τους στο Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν στην καρδιά της Αθήνας

Με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Υάκινθος», η ΕΥΠ κατάφερε να ξεσκεπάσει το δίκτυο τρομοκρατών ενώ η Αντιτρομοκρατική αναμένει απαντήσεις από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων και τα άλλα ψηφιακά πειστήρια. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται και οι συνομιλίες που είχαν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες με τον καθοδηγητή τους στο Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν σε εστιατόριο- συναγωγή, στην καρδιά της Αθήνας. 

 
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, της ΕΥΠ και της Αστυνομίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική δράση τους για την αποτροπή της προσχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά πολιτών στην Αθήνα», τονίζει στο μεταξύο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς.

Η αρχή για την αποκάλυψη της δράσης τους, έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν στην ΕΥΠ έφτασαν αποσπασματικές πληροφορίες, για τρομοκρατικό δίκτυο. Λίγο αργότερα η Μοσάντ, η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, συνέδραμε, με την παροχή πληροφοριών για την δομή της οργάνωσης, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα και τη στρατολόγηση ατόμων.
 
«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», ανακοίνωσε παράλληλα το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Τ. Θεοδωρικάκος: Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την εξάρθρωση της οργάνωση

«Οι έρευνες εξελίσσονται και συνεχίζονται γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι με ποιους είχαν επαφές θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την εξάρθρωση της οργάνωσης», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.( Πηγή: Mega)

Ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού δικτύου


Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση δύο κατηγορούμενων. Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 80 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά το εστιατόριο – συναγωγή που φέρεται να είχε στοχοποιηθεί.
 
Ως εγκέφαλος του δικτύου που φέρται να υπέδειξε και τον συγκεκριμένο χώρο στου Ψυρρή, εμφανίζεται άνδρας πακιστανικής καταγωγής, με έδρα το Ιράν.

Η σύλληψη των δύο, σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, έγινε με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης, καθώς ήταν παράνομα στη χώρα μας ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνομιλίες, με τον φερόμενο αρχηγό.

 
Οι διάλογοι των συλληφθέντων – «Θέλω 40-50 νεκρούς»

Αρχηγός: 2 -3 άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία
 
Συλληφθείς: Να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα. Θέλω σε χώρο ή κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 – 50 άτομα 
 
Αρχηγός: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;
 
Συλληφθείς: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο
 
Αρχηγός: Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο
 

Κατά τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες οι συλληφθέντες αναζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσαν την επίθεση, όπως χρήση δηλητηρίου, εκρηκτικά ή όπλα.


Από τις παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι στους στόχους τους ήταν απαγωγές και δολοφονίες, με τον φερόμενο αρχηγό, να τους τάζει ότι θα λάμβαναν για κάθε έναν νεκρό 16.000 ευρώ, δηλαδή σε περίπου 50 λακ.
 
Στο επίκεντρο των ερευνων βρέθηκε κάθε σημείο στη χώρα μας, που πέρασαν έστω και για λίγες ημέρες, με βασικά τη Ζάκυνθο, τη Σπάρτη αλλά και την Αθήνα.
 
Στο υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στις Αχαρνές έμεναν οι δύο Πακιστανοί συχνά όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.Τους φιλοξενούσε ομοεθνής τους για τον οποίο δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία και αφέθηκε ελεύθερος από τις διωκτικές αρχές.

Εντοπίστηκαν περίπου 10 ομοεθνείς τους που εξετάστηκαν για τους οποίους δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους. Τρεις κατέθεσαν στο πλαίσιο της προανάκρισης, καθώς φέρονται οι δυο συλληφθέντες να τους είχαν προσεγγίσει για να ενταχθούν στην οργάνωση, εκείνοι όμως, όπως υποστήριξαν, αρνήθηκαν.

Τα κίνητρα των συλληφθέντων – Η επιλογή του στόχου

Οι αναλυτές της ΕΥΠ προχώρησαν στον σχηματισμό του προφίλ που είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί «κουμπώνει» με το προφίλ χειραγωγίσιμων ατόμων που στρατολογεί η συγκεκριμένη οργάνωση.
 
Ο μοχλός κίνησης, το λεγόμενο «leverage tool»- ήταν τα χρήματα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου είχε δύο παράγοντες: Αφενός συμβολικό χαρακτήρα καθώς θα πετύχαιναν αρκετά άτομα. Αλλά ήταν και ως προφίλ πιο περιορισμένο καθώς  δεν υπήρχε αστυνομική φύλαξη που θα τους εμπόδιζε να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

 Το προφίλ του καθοδηγητή και των υπολοίπων


Ο φερόμενος αρχηγός που κινούσε τα νήματα από το Ιράν,  νήκει σε μια δυνατή φατρία, με διασυνδέσεις , που συνδέεται με ιδιαίτερες σκληρές πράξεις: εκτελέσεις ,απαγωγές. Χαρακτηρίζεται ως «δυνατό κεφάλι».

 Το σχέδιο διαφυγής


Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης,  ήταν αναλυτικοί στον σχεδιασμό για την επιλογή στόχου.
Σε μηνύματα που αντάλλασσαν με τον φερόμενο αρχηγό τους είχε πει πως θα τους φυγαδεύσει εκτός χώρας ενώ τους είχαν τάξει ότι στο Ιράν θα τους άνοιγαν εστιατόριο.

Πώς συνδέονται συλλήψεις σε Πάφο και Κωνσταντινούπολη


 Το Σεπτέμβριο του 2021 οι κυπριακές αρχές προχωρούν στη σύλληψη Πακιστανού στην Πάφο, ο οποίος σε συνεργασία με έναν Αζέρο σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Ισραηλινό επιχειρηματία και την οικογένεια του. Ωστόσο η υπόθεση έμεινε εκεί με τις συλλήψεις.
Περιπου 9 μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2022 οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη πέντε ατόμων λίγο πριν από την επίθεση σε βάρος Ισραηλινών, στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά και από αυτές τις συλλήψεις που παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά καθώς επρόκειτο για άτομα ίδιας υπηκοότητας αλλά και για εργάτες, θεωρήθηκε ότι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η Μοσάντ.

Ρεπορτάζ: Κάτια ΝΙάκαρη, Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος