Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής έστειλε προς πάσα κατεύθυνση η επιβλητική στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Τα νέα υπερσύγχρονα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού, τα μαχητικά Rafale και τα τεθωρακισμένα Marder, έκλεψαν την παράσταση, ενώ συγκίνησε ο επισμηναγός του F-16 που διάλεξε τις «Θερμοπύλες» του Καβάφη για να διατρανώσει το υψηλό φρόνημα και την αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκίνησε ο Γιακουμής Χριστόδουλος, πιλότος της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας με το μήνυμά του, εν πτήσει, κατά την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλλάτουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη» είπε στο μήνυμά του ο επισμηναγός Γιακουμής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά στο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, που με τους ελιγμούς του στον ουρανό του Θερμαϊκού έκοψε την ανάσα των θεατών.

«Κύριε Επισμηναγέ, γιορτάζουμε σήμερα τους ήρωες που πολέμησαν στο αλβανικό έπος και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Και μαζί όλους εσάς στις ένοπλες δυνάμεις, άγρυπνους φρουρούς που διασφαλίζετε την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία μας» ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Για πρώτη φορά στη Λεωφόρο Νίκης της Θεσσαλονίκης το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα νεοπαραληφθέντα από τη Γερμανία Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης «Marder», αποτέλεσμα ανταλλαγής με τα BMP-1 που παραδόθηκαν στους Ουκρανούς.

Τα Μ-1117 είναι και αυτά από τα νέα αποκτήματα του Στρατού Ξηράς. 1200 τέτοια Οχήματα παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και ήδη πολλά μεταφέρθηκαν στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνοντας ότι: «Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Η ιστορική αεροπορική συνέχεια και διαχρονική υπεροχή, αντικατοπτρίστηκε μέσα από τη διέλευση του ιστορικού καταδιωκτικού Spitfire, που συνοδεύονταν από μαχητικό F-16, ενώ για πρώτη φορά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης «έσκισαν» τα γαλλικά Rafale.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι περίπλοκες, σύνθετες, ενδεχομένως διαφορετικές απ’ ότι είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν, θα τις αντιμετωπίσουμε και θα τις υπερνικήσουμε» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στη Λ. Νίκης, παρέλασαν όλα τα σύγχρονα μηχανοκίνητα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα Leopard II hell, το πυροβολικό μάχης και την αντιαεροπορική άμυνα να ξεχωρίζουν.

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων εντυπωσίασαν τόσο για το παράστημα, όσο και για τον σύγχρονο εξοπλισμό μαχητή.

Εντυπωσιακοί ήταν οι σχηματισμοί των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και των ελικοπτέρων από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ από τον Θερμαϊκό απέδιδε χαιρετισμό.

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση – Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις (video)
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, η κλίμακα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» είχε κατέβει για το κοινό που έσπευσε στον Πειραιά να δει από κοντά ένα από τα πολεμικά πλοία του στόλου.

«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε τους συνεχιστές της λαμπρής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Διακατεχόμαστε από την πεποίθηση της νίκης που στηρίζεται στην σκληρή εκπαίδευση κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες» ανέφερε ο κυβερνήτης της φρεγάτας, Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λέρρης.

Της στρατιωτικής παρέλασης προηγήθηκε το πολιτικό σκέλος με πολιτιστικούς συλλόγους κι όχι μόνο. Την παρέλαση έκλεισαν όπως κάθε χρόνο τα τμήματα των σωμάτων ασφαλείας.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την εθνική επέτειο

Μητσοτάκης από Καλπάκι: «Όχι» είναι η εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή 

«Το “όχι” είναι η εθνική μας θέση απεναντι σε κάθε επιβολή, ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που επιβουλεύονται σταθερότητα» υπογράμμισε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται για τις επετειακές εκδηλώσεις για το έπος του 1940.

«Όσοι φωνασκούν ότι κινούνται μέσα στο σκοτάδι, συχνά χάνονται σε αυτό. Και στο Καλπάκι μέσα στη νύχτα ήρθαν οι Ιταλοί, για να τους απαντήσουν όπως έπρεπε οι Έλληνες και η ιστορία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι αυτή που γέννησε την ελευθερία και συνεχίζει να στέκεται ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη στην υπεράσπισή της

«”Όσα κατακτήσανε αυτοί που κοιμούνται στα χιόνια της Αλβανίας, αυτοί που γυρίζουν χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, και χωρίς μάτια στους δρόμους, εσείς θα έχετε την τιμή και την ευτυχία να τα καρπωθείτε και να τα αξιοποιήσετε”».

Αυτά έλεγε στους φοιτητές του, την 27η Οκτωβρίου του 1941, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος στην πραγματικότητα καθιέρωσε την επέτειο του ΟΧΙ ως εθνική. Και τους προέτρεπε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, κοινωνικά και πολιτικά, με το βαρύ αίσθημα της ιστορικής ευθύνης του ελληνισμού», αναφέρει σε μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Η παρακαταθήκη των αγωνιστών του 1940, γενιά με τη γενιά, έφτασε και σε εμάς. Χρέος μας είναι να την συντηρήσουμε και να την περάσουμε στους επόμενους. Η Ελλάδα είναι αυτή που γέννησε την ελευθερία και συνεχίζει να στέκεται ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη στην υπεράσπισή της. Στηριγμένοι σε αυτή την τεράστια κληρονομιά, δεν δικαιούμαστε να φανούμε κατώτεροι των προγόνων μας σε κανένα από τους αγώνες της εποχής μας. Γιατί, όπως συμπλήρωνε ο Κ. Τσάτσος, “αν δεν πραγματοποιήσετε, ύστερα από τόσο αίμα που χάθηκε, μια πολιτειακή και μια διαπολιτειακή τάξη στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε και όλος ο αγώνας του παρόντος κινδυνεύει να χάσει την αξία του”».

Ανακοίνωση της Nέας Δημοκρατίας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Με συγκίνηση αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.
82 χρόνια μετά το «όχι» και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, το Έπος του 40 μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια και δύναμη. Εφόδια απαραίτητα για να ατενίσουμε το μέλλον ενωμένοι με αισιοδοξία.
Ζήτω το Έθνος! Ζήτω το Όχι! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

Αλ. Τσίπρας: Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι σε μία εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών, «στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου: «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για να τονίσει ότι «αυτός ο μικρός λαός αντιστάθηκε και νίκησε τη φασιστική βία του Μουσολίνι. Αντιστάθηκε στην εγκληματική ωμότητα του χιτλερικού ναζισμού. Όρθωσε πεινασμένος και ξυπόλητος το ανάστημά του στη βία του φασισμού και του ναζισμού, στο έπος της εθνικής αντίστασης. Και αμέσως μετά με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις».

«Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ’ αυτόν τον λαό. Παιδιά και εγγόνια των απλών ανθρώπων που δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Και συνεχίζουμε σήμερα σε άλλες συνθήκες αυτόν τον αγώνα. Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα που δίνει στην ελευθερία το νόημά της εξασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, τη μόρφωση, τα υλικά και πνευματικά αγαθά της ανάπτυξης. Μια Ελλάδα που οι πολίτες της θα αισθάνονται και θα είναι ασφαλείς απέναντι σε εξωτερικές απειλές», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κράτος, συνεχίζει, «που θα προστατεύει τους πολλούς και δεν θα μεροληπτεί υπέρ των λίγων. Μια δημοκρατία ανοιχτή στην πρόοδο και κλειστή σε καθεστωτικές πρακτικές και κατασταλτικές λογικές. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού, την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό όσων συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της χώρας. Μια πατρίδα της Ευρώπης και του κόσμου».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Είναι μισή χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού» και «απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, αντίσταση, ενότητα και αγώνα». «Μ’ αυτό τον αγώνα, γι’ αυτά τα ιδανικά, τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε εκείνους που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους. Και κυρίως δεν ξεχνάμε γιατί πολέμησαν». «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», καταλήγει, στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κίνδυνος του ναζισμού πάντα ελλοχεύει

«Ο κίνδυνος του ναζισμού, όπως έχει αποδειχθεί από την πολύ πρόσφατη ελληνική Ιστορία, πάντα ελλοχεύει. Και αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση που ενώνει όλους τους λαούς που υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τον φασισμό» αναφέρει σε μήνυμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

Φέτος συμπληρώνονται 82 χρόνια από τότε που με αυτοθυσία χιλιάδες Έλληνες ξεκίνησαν την αντίσταση απέναντι σε μια φασιστική εισβολή που για κάποιες ελίτ θεωρήθηκε από την αρχή χαμένη υπόθεση. Ήταν μια στιγμή αληθινού ηρωισμού που αυθόρμητα υποστηρίχθηκε από το μεγάλο σύνολο των πλατιών λαϊκών δυνάμεων. Στα βουνά της Αλβανίας και, αργότερα στις πόλεις, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι λαϊκές δυνάμεις δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την κατοχή και την απόπειρα επιβολής του ναζισμού.

Ο ελληνικός λαός διαψεύδοντας τις προβλέψεις έβαλε φρένο στα σχέδια των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων του Άξονα, συμβάλλοντας με την ουσιαστική συνδρομή του στην ήττα τους. Αποτέλεσε ένα παράδειγμα ευθύνης και ενθάρρυνσης κάθε δημοκρατικής δύναμης στη χειμαζόμενη τότε διεθνή κοινότητα.

Το παράδειγμα αυτό, όμως, δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αναίμακτο. Πληρώθηκε σκληρά με εκτελέσεις, βασανιστήρια, ξεριζωμούς. Πήρε το προσωνύμιο Έπος του ’40, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και για τις θυσίες με τις οποίες ταυτίστηκε.

Παρά τις οχτώ δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε, η μνήμη του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης παραμένει ζωντανή. Μας είναι απαραίτητη δύο φορές ακριβώς επειδή ο κίνδυνος του ναζισμού, όπως έχει αποδειχθεί από την πολύ πρόσφατη ελληνική Ιστορία, πάντα ελλοχεύει. Και αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση που ενώνει όλους τους λαούς που υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τον φασισμό και κάθε μορφή αυταρχισμού που αμφισβητεί την ελευθερία των λαών και οδηγεί σε πολεμικές συρράξεις.​

Ν. Ανδρουλάκης: Το έπος του ’40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα

«Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Όπως προσθέτει: «Τη σημερινή εποχή των γεωπολιτικών αναταραχών και της μεγάλης αβεβαιότητας οφείλουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση της θέσης της χώρας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό και ιδιαίτερα της προκλητικής τουρκικής ηγεσίας. Κάθε διάλογος πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Η θυσία των Ελλήνων στο έπος του ΄40 θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει στο μήνυμά του.

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως και τη δεκαετία του ’40

Σήμερα, όπως και την δεκαετία του ’40, ο λαός μας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να πει: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή των λαών, να πει ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ΟΧΙ στον φασισμό και τον ρατσισμό, ΟΧΙ στα παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια λέγοντας ΟΧΙ στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια.

Κ. Βελόπουλος: Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό πρέπει να μάθει να λέει ΟΧΙ

«Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και σύστημα πρέπει να μάθει να λέει ΟΧΙ, δυστυχώς έχει μάθει να λέει μόνο ΝΑΙ, «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη Χάγη, στη μοιρασιά στο Αιγαίο, στα τεθωρακισμένα στον Έβρο κι όχι στα νησιά, στους ολιγάρχες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Γ. Βαρουφάκης: Μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη την στρατιωτική νίκη, ρισκάροντας τα πάντα, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό. Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που το ΜέΡΑ25 τιμά για τους δημοκρατικούς αγώνες, για την αντίσταση, για τους ανθρώπους που εδώ στο Ναύπλιο παραδόθηκαν από τους Έλληνες φασίστες στους Γερμανούς φασίστες, για τους ανθρώπους που παλεύουν όλες αυτές τα δεκαετίες να μην ξαναριζώσει ο φασισμός ποτέ πια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω το ΟΧΙ του ελληνικού λαού.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να ισχυροποιούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων

Την ανάγκη επαγρύπνησης και διαρκούς ισχυροποίησης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την εξασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι ευμετάβλητη και οι προκλήσεις κλιμακώνονται στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον μας, επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρεί, κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, έθεσαν ως στρατηγικό στόχο τη θωράκιση της πατρίδας μας που συντελείται μέσω :

– της αναβάθμισης των οπλικών μας συστημάτων καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων,

– της ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και

– της εμβάθυνσης των σχέσεων και επέκταση των συμμαχιών της Ελλάδας, μέσα από τους διαύλους της αμυντικής Διπλωματίας.

«Η χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά και αποτρεπτικά. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, σεβόμενη τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στο γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», διαβεβαιώνει.

Υλοποιείται, συνεπώς, προσθέτει περαιτέρω, «η διαχρονική δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποτελούν το θεματοφύλακα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Χώρας. Μια δέσμευση, ιερή υποχρέωση, απέναντι στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενιές, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν στο ακέραιο σε καθημερινή βάση».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσπάθεια που καταβάλλουν στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και για τη συνδρομή τους στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, επαναλαμβάνει ότι «αποτελούν τον πολλαπλασιαστή ισχύος που καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας μας» και προτρέπει να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους «με τον ίδιο ζήλο, με αφοσίωση και με πνεύμα νικητή, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα λέει πάντα «Όχι» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας

«Ημέρα εθνικής εορτής και απόδοσης τιμής σε όσους υπερασπίσθηκαν την Ελευθερία», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και υπερήφανη για τις ιστορικές της επιλογές, θα λέει πάντα «Όχι» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτει.

Μήνυμα Μ. Βαρβιτσιώτη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη, «Υπέρ Βωμών και Εστιών» ανάρτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου.

«Το έθνος, με τις πρώτες ομοβροντίες των κανονιών, είχε σηκωθεί στο πόδι ολόρθο. Όλες οι τάξεις, όλες οι ιδεολογίες, όλες οι γενιές είχαν γίνει ένα: μια μάζα, μια σημαία, μια ψυχή».

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», προσθέτει.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η σημαία, το ιερό σύμβολο για ελευθερία και ανεξαρτησία αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες

Με μία τεράστια γαλανόλευκη σημαία καλύπτεται από χτες το βράδυ μία ολόκληρη πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ένδειξη τιμής και πατριωτισμού, στην ιστορική εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στη μνήμη των ηρώων του 1940.

Η ελληνική σημαία σχηματίζεται ψηφιακά, από πάνω μέχρι κάτω και στους 14 ορόφους του μεγάρου της Κατεχάκη και κυματίζει στέλνοντας μήνυμα εθνικής περηφάνειας, ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του και βίντεο του, φωταγωγημένου στα γαλανόλευκα, Υπουργείου, έγραψε χαρακτηριστικά:

«Η σημαία μας, ιερό σύμβολο των εθνικών αγώνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, μας αγκαλιάζει όλους!»

Διαβάστε ακόμα:

Αναδρομή: 28 Οκτωβρίου 1940 – Ακριβώς πριν από 82 χρόνια

28η Οκτωβρίου – Φωτογραφίες: Στιγμιότυπα από τη μεγαλειώδη παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος