Στρατιωτική παρέλαση: Εθνική περηφάνεια, μηνύματα ενότητας, εντυπωσιακές επιδείξεις

Array

Γεμάτοι εθνική περηφάνεια χιλιάδες Έλληνες παρακολούθησαν την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τα νεοπαραληφθέντα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, αποτέλεσμα της ανταλλαγής με τα παλαιά BMP-1 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, ξεχώρισαν φέτος στη μεγαλειώδη παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν και η διέλευση του καταδιωκτικού Spitfire που συνοδεύονταν από F-16, ενώ για πρώτη φορά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης έσκισαν οι «γαλλικές ριπές», τα Rafale F3R.

Εντυπωσίασαν και τα άρματα μάχης, τα υπερσύγχρονα Leo 2 Hell αλλά και το αυτοκινούμενο πυροβολικό μάχης.

Ακόμη, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον ουρανό όταν Rafale, F-16, Mirage 2000-5, F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90, Hue και Kiowa του Στρατού Ξηράς αλλά και τα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, βρέθηκαν πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Σε άψογους σχηματισμούς παρέλασαν οι Καταδρομείς, τα «πράσινα μπερέ» και ο λόχος ειδικής σύνθεσης αποτελούμενος από Αλεξιπτωτιστές, χιονοδρόμους, αμφίβιους καταδρομείς, αλλά και η 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.

Οι σκληροτράχειλοι ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού απέσπασαν ενθουσιώδες χειροκρότημα από το πλήθος του κόσμου που βρέθηκε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, στον Θερμαϊκό βρισκεται η φρεγάτα αλλά και το πλωτό μουσείο, το αντιτορπιλικό Βέλος.

Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση έκλεισαν τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μεγαλειώδη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3

«Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι – Τιμή σε εκείνους που φυλάττουν Θερμοπύλες»

«Ελληνίδες, Έλληνες, Ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ‘40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης!».

Με το παραπάνω μήνυμα, ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, πιλότος του F-16 Block 52 plus προκάλεσε συγκίνηση στο πλήθος που παρακολούθησε την επίδειξη με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς στον αέρα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντώντας μέσω ασυρμάτου, αναφέρθηκε στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας:

«Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Γιορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του ‘40. Καμαρώσαμε τα τμήματα της πολιτικής, αλλά και βέβαια της στρατιωτικής παρέλασης. Νιώσαμε το ηθικό, το φρόνημα, είδαμε το παράστημα αυτών που συμμετείχαν, νιώσαμε περήφανοι μαζί τους».

Τα δημοκρατικά ιδεώδη προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα σημειώσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης.

Την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση έκλεισαν τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Διαβάστε ακόμα:

Αναδρομή: 28 Οκτωβρίου 1940 – Ακριβώς πριν από 82 χρόνια

28η Οκτωβρίου – Φωτογραφίες: Στιγμιότυπα από τη μεγαλειώδη παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος