Επέμβαση ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, λίγες ώρες μετά την έφοδο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Σύνοψη
  • Σε 49 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι προσαγωγές, μετά την επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
  • Κράνη, κροτίδες κρότου λάμψης, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια και μπουκάλια εντόπισαν οι αστυνομικοί, που έκαναν έφοδο νωρίς το πρωί στο κτήριο της φοιτητικής εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Συντονισμένες επιχειρησιακές δράσεις στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία τις τελευταίες ώρες. Περίπου στις 16:00 το απόγευμα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στο Βιολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που τελούν υπό κατάληψη, μετά την προσπάθεια φοιτητών να αφαιρέσουν λαμαρίνες από την -υπό κατασκευή- βιβλιοθήκη. Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί, η έφοδος σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν ρόπαλα, βόμβες μολότοφ, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα αντικείμενα, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις.

Σε 49 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι προσαγωγές, μετά την επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στην πλατεία Χημείου. Σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση κάλεσε στις 8μμ στην Καμάρα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής.

Στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές, καθώς με την παρουσία τους ήθελαν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη επιχείρηση της αστυνομίας.

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.

«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές τρία λεπτά ήμασταν, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», όπως ανέφερε ο κ. Γ.Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Κατασχέθηκαν πολεμοφόδια

Κράνη, κροτίδες κρότου λάμψης, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια και μπουκάλια εντόπισαν οι αστυνομικοί, που έκαναν έφοδο νωρίς το πρωί στο κτήριο της φοιτητικής εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, έξω από την οποία τις προηγούμενες μέρες κουκουλουφόροι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και σχολικά λεωφορεία.

Τρία άτομα που δεν σχετίζονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά ούτε και με τις επιθέσεις συνελήφθησαν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προαναγγέλλει νέες ειδικές επιχειρησιακές δράσεις για τον εντοπισμό των δραστών, των επιθέσεων της περασμένης Κυριακής και της περασμένης Πέμπτης στου Ζωγράφου.

Με πολιορκητικό κριό, έσπασαν την είσοδο δωματίου της φοιτητικής εστίας στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν όλες τις πόρτες κλειδαμπαρωμένες.

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία βίντεο από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία κατασχέθηκαν:
 
-11- ρόπαλα,
-4- χειροβομβίδες κρότου -λάμψης,
-2- χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου,
-5- κράνη
 – μάσκα και  κουκούλες τύπου full face
– 1 laptop
– 1 μικροκάμερα
– καμένη ελληνική σημαία
–  γάντια
-3 πανό και χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου

27- άδεια μπουκάλια μπύρας
 
 
 Στην αστυνομική επιχείρηση πήραν μέρος και αστυνομικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Όλα τα ευρήματα  που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια όπου θα ερευνηθούν για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα τέσσερα αυτοκίνητα είχαν γίνει στάχτη από καταδρομική επίθεση στην οδό Τσιάφου, δίπλα από την Πανεπιστημιούπολη, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, άγνωστοι βγήκαν από τον χώρο της φοιτητικής εστίας και πυρπόλησαν έξι σχολικά λεωφορεία, τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς και τρεις μοτοσικλέτες.
  
Και στις δύο εμπρηστικές επιθέσεις δεν βρέθηκαν υπολείμματα αυτοσχέδιων μηχανισμών και οι αρχές εκτιμούν πως οι δράστες περιέλουσαν τα οχήματα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά. 

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν  από το χώρο τρία άτομα. Πρόκειται για μια γυναίκα από τη Σουηδία 40 ετών, έναν Αργεντινό με ιταλικό διαβατήριο 35 ετών και έναν Έλληνα 38 ετών που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης, Γιώργος Γεραφέντης, Σμαρώ Παύλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος