Επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας – Σαρωτικοί έλεγχοι για παραβάσεις μέτρων

Το νέο κύμα της πανδημίας «φουσκώνει» σε όλη την Ευρώπη και σφυροκοπά όλο και πιο έντονα τις περιφέρειες όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή. Στη χώρα μας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους και βρίθουν από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε νοσοκομεία της Μακεδονίας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 88 ασθενείς με κορονοϊό. Από αυτούς οι 82 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 93,2%) και μόνο 6 είναι εμβολιασμένοι.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης. Από τους 67 ασθενείς που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι 60 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 89,6%) και μόνο 7 εμβολιασμένοι.

Ενδεικτική της επιδείνωσης της εικόνας της πανδημίας είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Πριν από 40 ημέρες ήταν διασωληνωμένοι 322 ασθενείς. Το Σάββατο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 459. Μια αύξηση που αγγίζει το 43% σε μόλις σαράντα ημέρες. Για δύσκολα διλήμματα που έρχονται προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ο κορονοϊός επελαύνει σε όλη τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα, κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων και δεκάδες θανάτους καθημερινά.

«Αυτό που μένει χαραγμένο στο μυαλό και τη μνήμη μας είναι το βλέμμα των ασθενών. Αυτό που επικρατεί είναι ο φόβος, η αγωνία, το άγχος που βρίσκονται σε κρεβάτι του νοσοκομείου» δήλωσε ο γιατρός Παθολογικής Κλινικής Covid Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Δημήτρης Ντέμος.

«Τα κρούσματα που έρχονται είναι πιο βαριά. Ίσως έχει να κάνει με το ότι πολλοί είναι αρνητές, δεν έρχονται έγκαιρα είτε γιατί δεν πιστεύουν στον κορονοϊό, είτε γιατί φοβούνται και έρχονται πιο αργά» ανέφερε ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαριώτας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 6.393 νέα κρούσματα κορονοϊού και 43 θανάτους, ενώ 459 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η πανδημία αφήνει σκληρό αποτύπωμα, με την πληρότητα στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας να αγγίζει το 100% στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι απλές κλίνες γεμίζουν ασφυκτικά.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση, είμαστε σε οριακή κατάσταση. Θα πρέπει να περάσουμε σε αναδιάταξη κλινικών» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κόμνος.

Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και για εμβολιασμό κατά της Covid-19 απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι οι γιατροί με δραματικά διλήμματα.

«Έχουμε 1.300 κρεβάτια, τα μισά περίπου είναι για κορονοϊό. Αν έχουμε περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα πρέπει να βάλουμε ασθενείς με εγκεφαλικό ή τροχαίο ή ασθενείς με κορονοϊό» σημείωσε η κα. Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, σε ανακοίνωσή του, πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης που ποτέ δεν πίστεψε στην πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ» και πρόσθεσε: «Τώρα είναι ώρα για δράση. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να μην υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στις κόκκινες περιοχές».

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για προληπτικούς λόγους εισήχθη το πρωί του Σαββάτου για ολιγοήμερη παρακολούθηση ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Η νοσηλεία του κρίθηκε αναγκαία, αν και είναι εμβολιασμένος και ασυμπτωματικός, λόγω του ότι έχει υποκείμενο νόσημα- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Συνολικά 6,4 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα. Αυξητική είναι η τάση το τελευταίο διάστημα στον προγραμματισμό των ραντεβού για την πρώτη δόση, αλλά και για την τρίτη, την ενισχυτική δόση.

Σαρωτικοί έλεγχοι για παραβάσεις των νέων μέτρων

Στο κέντρο της Αθήνας, με τα πιστοποιητικά ανα χείρας, οι καταναλωτές γέμισαν την Ερμού.

Οι έλεγχοι στην είσοδο των καταστημάτων ήταν συνεχείς και οι ουρές που σχηματίστηκαν μεγάλες. Ωστόσο, οι περισσότεροι δέχθηκαν τα νέα μέτρα αδιαμαρτύρητα.

Η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια, εξωτερικούς χώρους εστίασης γίνεται πλέον μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι χώροι λατρείας και τα καταστήματα τροφίμων.

Το Σάββατο, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, οι έλεγχοι ήταν σαρωτικοί, στους πελάτες αλλά και στο προσωπικό των καταστημάτων.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα.

«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων» δήλωσε στο MEGA o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι ήπιαν τον καφέ τους, έχοντας μαζί τους όλα τα πιστοποιητικά.
Οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια, επεκτάθηκαν σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα, χώρους αισθητικής. Στην είσοδο των καταστημάτων, γινόταν εκτενής έλεγχος και από τους υπαλλήλους.

Απαραίτητη είναι η επίδειξη ταυτότητας μαζί με το πιστοποιητικό. Στη Λάρισα, δύο φίλες αν και εμβολιασμένες, δεν μπήκαν σε χώρο εστίασης, γιατί δεν είχαν μαζί τους ταυτότητα.

Παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, έχουν πλέον πρόσβαση σε μεικτούς και αμιγείς χώρους μόνο με self test.

Με προθυμία, ανταποκρίθηκαν στους ελέγχους και οι κάτοικοι της Κοζάνης.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα αρχίζουν από 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση, Ηλίας Κούκος, Τάσος Παντολέων, Μάνια Γκουσιάρη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος