Σαρωτικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις & καταστήματα ανοιχτά — Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Σήμερα έκαναν πρεμιέρα με click inside και αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής. Από το πρωί άνοιξε και η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 50 έως 54 ετών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν αυτές για τις ηλικιακές ομάδες 30 έως 39 και 40 έως 49 ετών. Όπως έγινε γνωστό, στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, η χρήση του οποίου επανεκκινεί άμεσα και στις HΠΑ.

Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην ανοσία του γενικού πληθυσμού χάρη στους εμβολιασμούς που πλέον ξεπερνούν τα 2 εκατ στη χώρα μας, εκφράζει με ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ξεπερνάμε τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. 2 εκατομμύρια βήματα πιο κοντά στην ανοσία. Συνεχίζουμε».

Όποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα μπορεί να το κάνει γρήγορα, απλά και με ασφάλεια, τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στο ΑΠΕ, προσθέτοντας πως μπορούμε να φτάσουμε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστά εμβολιασμών που θα συνεπάγονται ένα επαρκές τείχος ανοσίας. Ακόμη, ο κ. Πιερρακάκης προαναγγέλλει εμμέσως τον τερματισμό της αποστολής μηνυμάτων για τις μετακινήσεις, λέγοντας ότι “όσο περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν, τόσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαδικασίας”.

Όσον αφορά την ιστοσελίδα “gov.gr”, ανακοινώνει ότι σε λίγες μέρες εμπλουτίζεται με την πλατφόρμα “Know Your Customer”, η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, αλλά κυρίως θα διασφαλίσει τα προσωπικά τους δεδομένα.

Παράλληλα, άλλο ένα βήμα στην κανονικότητα αποτελεί η επαναλειτουργία από το Σάββατο 24/4 σε όλη τη χώρα των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών με click inside, καθώς και των κέντρων αισθητικής. Η λειτουργία γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και υποχρεωτικά self test για όλους τους εργαζόμενους. Τα ψώνια θα γίνονται με ραντεβού και SMS στο 13032. Σε ο,τι αφορά στα εμπορικά κέντρα το ωράριο προαιρετικά θα είναι από 7 το πρωί έως 8:30 το βράδυ τις καθημερινές.

Την ίδια ώρα, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια αυτές τις ημέρες, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ για αναίτιες μετακινήσεις και στα 500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού ψευδούς δήλωσης.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 23/4 ανακοινώθηκαν 2.754 νέα κρούσματα, 819 διασωληνωμένοι, και 76 θάνατοι.

Από τη Δευτέρα 26/4, υποχρεωτικά θα είναι τα self test για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα σε εβδομαδιαία βάση.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Νία Αβδελή, Ειρήνη Κυρίτση, Σοφία Πατραμάνη

Πηγές: EΡT, A’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Ανοίγουν mall και κέντρα αισθητικής – Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από 3/5

Το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιών 50-54 ετών

Σαρωτικοί έλεγχοι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης (video)

To ωράριο των εμπορικών καταστημάτων σε Αθήνα – Πειραιά την εορταστική περίοδο

Τι αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα self test στον ιδιωτικό τομέα

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου υποχρεωτικά self tests σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος