ΕΠΑΛ Ευόσμου: Πέντε ανήλικοι στους συλληφθέντες – Μέτωπο διαμαρτυρίας κατά των «παραβατικών»

  • Επεισόδια ξέσπασαν για τέταρτη ημέρα στη Θεσσαλονίκη, με την ένταση να μεταφέρεται  έξω από τα ΕΠΑΛ του Ευόσμου. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν και 5 ανήλικοι. Η ένταση των τελευταίων ημερών πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ομάδα ατόμων, πολλά από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπα, έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων μπροστά από το σχολείο, άναψαν φωτιές και επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα, σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Όταν κάποιοι προσπάθησαν με πορεία να κινηθούν προς τα ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και Σταυρούπολης, αστυνομικές δυνάμεις τους απέκλεισαν και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Συνολικά έγιναν 38 προσαγωγές. Από αυτούς 8, οι 5 ανήλικοι, συνελήφθησαν. Οι 7 από τους 8 είναι μαθητές του ΕΠΑΛ Ευόσμου.

«Να απομακρυνθούν τα παραβατικά στοιχεία από τα σχολεία»

Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και γονείς έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με κεντρικό σύνθημα “έξω οι φασίστες από τα σχολεία”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας , Θανάσης Κοκόνας   «πρέπει να προχωρήσουν όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, για να απομακρυνθούν τα παραβατικά στοιχεία από το σχολείο».

Εν τω μεταξύ παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η «απεργία-αποχή» ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, που είχαν κηρύξει οι εκπαιδευτικοί.

«Προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης», τόνισε με ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει την μετωπική αναμέτρηση με τον κόσμο της εκπαίδευσης, ενώ με ερώτηση στη Βουλή καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στις καταγγελίες για δράση φασιστικών ομάδων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

«Η βία των ναζιστικών ομάδων είναι εξίσου καταδικαστέα με τη βία των αντιφασιστών ή οποιουδήποτε. Περιμένουμε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.

Κόντρα στη Βουλή

O Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «τάγματα εφόδου της ΧΑ και φασιστικών οργανώσεων προελαύνουν στη Θεσσαλονίκη και μετατρέπουν τα σχολεία σε ορμητήρια παράνομων πράξεων» και χαρακτήρισε απαράδεκτη  «τη στάση του υπουργείου Παιδείας να συμψηφίζει τη δράση των ομάδων αυτών με το μαθητικό κίνημα».

«Η κυβέρνηση και το λέω προς όλους, έχει δράσει τόσο σε επίπεδο λόγων όσο και έργων. Έχει καταδικάσει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται», απάντησε ο κ.ε. της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης,  ενώ ως απάντηση ο . Καραθανασόπουλος  φώναξε πως «αυτά είναι ντροπή», με τον κ. Θεοχάρη να απαντά με τη σειρά του « η ντροπή είναι δική σας, δεν σας επιτρέπω».

«Η κυβέρνηση έδρασε και θα συνεχίσει να το κάνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, όταν όμως, μας λέτε εδώ μέσα στη βουλή πως η μόνη βία είναι του κράτους, εσείς εξοπλίζετε με επιχειρήματα σε ομάδες που δεν ανήκουν στο κράτος να θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν βία», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Στο μεταξύ η Ελληνική Λύση επέκρινε την κυβέρνηση ότι  «σέρνει» τα μείζονα θέματα της παιδείας, από την ασφάλεια των μαθητών εώς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στις αίθουσες δικαστηρίων, «ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία της».

Α. Τσίπρας: Σε Πανεπιστήμια τα χρήματα από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε δωρεά των ποσών από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε βραβεία για φοιτητές.

«Επιθυμία μου θα ήταν να δοθεί το ποσό των 6000 ευρώ σε κάθε Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού του κάθε Πανεπιστημίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας», είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η ΟΛΜΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενώ αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 11 Οκτώβρη.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος, Λία Χρηστάρα, Ελίνα Κολύβα, Νίκος Κουντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος