Ένθετο Γεωργία: «Έξυπνη» γεωργία προς όφελος των αγροτών

Ρομποτικές παγίδες τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των παρασίτων σε πραγματικό χρόνο. Κινητά ρομπότ για τον στοχευμενο ψεκασμό των φυτών. Μια εικόνα από το μέλλον σύντομα στο θερμοκήπιό σας, χάρη στο ευρωπαϊκό έργο PestNu, στο οποίο συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος, στο Θερμοκηπιακό Πάρκο στο Βελεστίνο, δοκιμάζει νέες αγρο-οικολογικες πρακτικές και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη γεωργία, προς όφελος των αγροτών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δείτε ακόμη στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ του ΕΡΤNEWS

Στα θρανία… πάνω από 14.000 νέοι αγρότες

Κύριο φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.  Στα θρανία θα καθισουν συνολικά μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2025 πάνω από 14.000 νέοι αγρότες, για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τους αλλά και για να πάρουν την επιδότηση έως 40.000 ευρώ, για την πρώτη εγκατάστασή τους.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιο παλιά θεριζοαλωνιστική μηχανή στο θεσσαλικό κάμπο Ολοένα και περισσότεροι αγρότες εκπαιδεύονται και στρέφονται στην έξυπνη γεωργία. Είναι όμως και κάποιοι που επιμένουν παραδοσιακά. Στη Μελία Λάρισας γνωρίζουμε τον κ. Νίκο Χονδρονάσιο που συνεχίζει εδώ και 54 χρόνια να δουλεύει με την ίδια θεριζοαλωνιστική μηχανή. Είναι η τελευταία κομπίνα τύπου Μπράουν που λειτουργεί στο θεσσαλικό κάμπο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος