Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Όχι γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών

Την απόσυρση του άρθρου που προβλέπει γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση σημειώνει ότι «το Κράτος οφείλει να ακούσει την ομόθυμη άποψη του Δικαστικού Σώματος» και επικαλείται τα αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των δικαστών που όπως αναφέρει με σχεδόν «ομόφωνο όχι απέρριψαν τον σχεδιασμό για γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, θεωρώντας ότι αυτές προσβάλουν το κύρος του θεσμού και πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία».

«Οι δικαστικοί λειτουργοί αξιολογούνται κάθε χρόνο στην δικαιοδοτική τους κρίση από τα αρμόδια όργανα της επιθεώρησης. Δεν δέχονται να υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα αναπαράγουν την μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντος και στοχεύουν να κάμψουν την ελεύθερη γνώμη και επιστημονική άποψη.» τονίζει η Ένωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με ένα σχεδόν ομόφωνο όχι, τα μέλη της Ένωσης μας, απέρριψαν τον σχεδιασμό για γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, θεωρώντας ότι αυτές προσβάλουν το κύρος του θεσμού και πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία. Οι δικαστικοί λειτουργοί αξιολογούνται κάθε χρόνο στην δικαιοδοτική τους κρίση από τα αρμόδια όργανα της επιθεώρησης. Δεν δέχονται να υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα αναπαράγουν την μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντος και στοχεύουν να κάμψουν την ελεύθερη γνώμη και επιστημονική άποψη.

Μετά την προχθεσινή επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που κατέληξε στις ίδιες διαπιστώσεις, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς ζητούν πλέον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ. Το Κράτος οφείλει να ακούσει την ομόθυμη άποψη του Δικαστικού Σώματος».

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 30/11/2021 είχαν ως εξής:

Συμφωνείτε με το άρθρο 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ, που προβλέπει τη διενέργεια εξέτασης και βαθμολόγησης μετά την παρακολούθηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με εισαγωγή του αποτελέσματος στον υπηρεσιακό φάκελο;

OXI 1044 97,1%
NAI 18 2,9%

Συμφωνείτε πώς η υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις απαξιώνει τον θεσμικό τους ρόλο;
NAI 1017 94,6%
OXI 55 5,4%

Ψηφοφόροι: 1749
Σύνολο ψηφοδελτίων: 1075

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος