Εμβολιαστική κάλυψη: Σημαντική υστέρηση στις «κόκκινες» περιοχές

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εγείρει το υψηλό ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τις ολοένα και λιγότερες διαθέσιμες κλίνες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα του εμβολιασμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χωράς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, 11 περιοχές όμως στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο κόκκινο με περιοριστικά μετρά κυρίως λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, αναφέρει ότι: «Είμαστε 10 μονάδες σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το μέσο όρο που οδηγεί σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα»Στη Δράμα οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν το 42, 87%, στο Κιλκίς το 43, 78%, στη Λάρισα το 46, 48 και στη Θεσσαλονίκη το 53, 14%.

Ο Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στην 3η και 4η υγειονομική Περιφέρεια το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».

Προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.

«Οτιδήποτε μετρό εφαρμόζεται για να μειώσει την πιθανότητα έξαρσης που θα οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος.

Aπό την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις οφείλουμε να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να τοποθετούμαστε ανάλογα με αυτά».

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2. 636 κρούσματα, 329 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 32 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Έκκληση απευθύνουν οι επιστήμονες για συστράτευση όλων στην εκστρατεία πειθούς των αναποφάσιστων.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, τόνισε ότι: «Μπορεί η εκκλησία αν κινηθεί συντονισμένα να έχουμε 1, 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς επιπλέον».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε η πολίτικη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Έργο σοβαρό και για την Εκκλησία είναι η ενασχόληση με την υγεία του ανθρώπου. του Ανθρώπου. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να είναι έργο μόνο δικό της. Είναι κυρίως της Πολιτείας και εμείς καλούμεθα να βοηθήσουμε », ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Κόντρα για τα μονοκλωνικά

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή με αφορμή τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Και έρχονται αυτοί τώρα και καλούν την πολιτεία να δώσει τα μονοκλωνικά που είναι σε πειραματικό στάδιο και είναι αυτοί που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο ή το κάνουν αφού πιέζονται το εμβόλιο το οποίο έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες δεν βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές και ένα ασφαλές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, δήλωσε: «Αν είχε φέρει από τις αρχές του έτους 20. 000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων και τις χορηγούσε σε εκείνους τους νοσούντες που είπα πριν στους 59. 000 από αυτή την ομάδα άνω των 65 ετών είναι βέβαιο ότι τα είχαμε σώσει τουλάχιστον έξι χιλιάδες συνανθρώπους μας».

«Δεν σας είπε ότι αν το παίρναμε τότε με την έγκριση που υπήρχε θα είχε ανακληθεί τον Απρίλιο και θα το είχαμε δώσει σε κόσμο αυτά δεν τα λέει ο κύριος Πολάκης», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η παράγωγη των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι περιορισμένη και η χορήγηση τους αναμένεται να γίνει σε ευπαθείς ομάδες υψηλού ρίσκου.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για φάρμακο κατά της Covid-19

Τα νέα σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της covid-19 είναι ενθαρρυντικά και έρχονται από την Αμερική, και αφορούν στις προσπάθειες να βρεθεί ένα χάπι που θα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία MERCK τα πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές που βρίσκονται στην τελική φάση έχουν δείξει πως το χάπι που αναπτύσσει μειώνει κατά 50% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς με κορονοϊό. 775 ασθενείς που είχαν ήδη αναπτύξει συμπτώματα πήραν μέρος στις δοκιμές.Επί πέντε μέρες οι μισοί λάμβαναν το χάπι το οποίο βασίζεται στην δραστική ουσία Μολνοπιραβίρη και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ζέτα Κονταξή

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος