Εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού – Συστάσεις για χρήση μάσκας και εμβολιασμό

Σε έξαρση είναι η covid-19 με ασθενείς σχεδόν σε κάθε οικογένεια και σπίτι. Οι μάσκες καλό είναι να επανέλθουν κυρίως για χρήση από τις ευπαθείς ομάδες αλλά και από όλους όσοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.              

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊου είναι περισσότεροι από 1.400 οι ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν με covid 280 ασθενείς.

Το επιδημικό κύμα του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη.

Η έκρηξη κρουσμάτων στην κοινότητα οφείλεται στις πολυάριθμες συναθροίσεις των εορτών και στην νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα.

Οι  αθρόες προσελεύσεις στα νοσοκομεία οφείλονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο (3 εκατ. άτομα υψηλού κινδύνου και 160.000 εμβόλια».

Οι βαριές νοσηλείες θα μπορούσαν να προληφθούν και με την έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ευπαθή άτομα. Ο ΕΟΔΥ έχει αναλάβει εκ νέου επικοινωνία με τους γιατρούς, στοχεύοντας στον εμβολιασμό των ασθενών τους και στη χορήγηση αντιικών φαρκάκων, σε περίπτωση νόσησης. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση για καθολική χρήση μάσκας σε όλες τις Μονάδες Υγείας, καθώς και σε κλειστούς χώρους, όμως είναι τα ΜΜΜ. Θέσπιση υποχρεωτικότητας σε μέτρα προστασίας δεν πρόκειται να υπάρξει.

Η κινητικότητα των Χριστουγέννων χωρίς κανένα μέτρο έφερε έξαρση του κορονοϊού με αύξηση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνει: «Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του κορονοιού ήταν 87% μέσα σε 1 εβδομάδα αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα 87%.»

Δεκάδες είναι οι ασθενείς που σπεύδουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με συμπτώματα κορονοιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 25 από τους 82 ασθενείς στη ΜΕΘ με κόβιντ.

Η Μαρία Νατσακάκου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αναφέρει: «Είναι δύσκολη η εφημερία, κάθε μέρα είναι πολύ δύσκολη, έχει πολλά περιστατικά και είμαστε λίγοι και οι καθαριστές και οι νοσηλευτές, δίνουμε μεγάλο αγώνα».

1.420 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας και 99 διασωληνωμένοι ενώ το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 280 νέες εισαγωγές.

Με ισχυρή σύσταση για την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ και μονάδες υγείας επιδιώκουν οι εμπειρογνώμονες να ανακόψουν την έξαρση του κορονοΪού και των άλλων ιογενών λοιμώξεων που θα κορυφωθεί μετά τις γιορτές.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει πως: «Θα έχει χαρακτήρα συστάσεων σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η χρήση της μάσκας, νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εκεί που έχουμε μεγάλο αριθμό ευάλωτου πληθυσμού αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που αφορά συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός».

Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει και να θωρακίζονται απέναντι σε ενδεχόμενη νόσηση τόσο από τη γρίπη, όσο και από τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ: «Οποιαδήποτε ιογενής λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, όταν ο ασθενής δεν είναι εμβολιασμένος. Η σωστή και έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων μπορεί, σε ένα σημαντικό βαθμό, να μειώσει τη βαρύτητα της προσβολής και ενδεχομένως τη θνητότητα στους πληθυσμούς αυτούς».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σημασία των μέσων ατομικής προστασίας επαναφέροντας στο προσκήνιο και τα self test πριν από το εορταστικό τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος