‘Eκτακτα διαβήματα προς την Άγκυρα: Επιμένει σε «γκριζάρισμα» με νέα αναφορά στο Καστελόριζο

Με δριμύ τρόπο επανέρχεται η Άγκυρα στη ρητορική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ελληνικών νησιών και του «γκριζαρίσματος» συγκεκριμένων περιοχών του Αιγαίου, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης να επικαλείται, αβάσιμα και χωρίς νομικά επιχειρήματα, απλώς και μόνο την εγγύτητά τους στις τουρκικές ακτές.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα το Καστελόριζο. Είναι ένα μικροσκοπικό νησί. Είναι σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την χερσαία Ελλάδα και μόλις 4 μίλια από την Τουρκία, δηλαδή ακούγονται ακόμα και τα κοκόρια από το νησί. Η Ελλάδα ζητά υφαλοκρηπίδα γι’ αυτό το νησί», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Γιάννης Οικονόμου: Πρόκειται για αβάσιμες θέσεις της Τουρκίας

«Οι θέσεις της χώρας μας είναι πάγιες, εδράζονται πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και οι θέσεις αυτές βρίσκουν απήχηση όχι μόνο στους συμμάχους, αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα», τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Την ίδια ώρα για τις συνεχείς τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών, η Αθήνα προχωρά σε τακτικά και έκτακτα διαβήματα προς την Άγκυρα, ενώ απάντηση ήλθε και για τις ασεβείς εικόνες ξένου συγκροτήματος να χορεύει εντός της Μονής Παναγίας Σουμελά.

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».

«Αποτελούν βεβήλωση ενός Μνημείου, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μιας μονής που ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Ουκρανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Δένδια με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και σειρά πρέσβεων στο Λονδίνο.

Η Ανάλυση

Τις πρώτες 50 ημέρες του έτους η τουρκική αεροπορία χρησιμοποιώντας πλέον κατά κόρον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έχει προχωρήσει σε 217 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, καθώς και σε 10 υπερπτήσεις πάνω από νησιά, αμφισβητώντας επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία.

Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020 όταν και οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο απέτυχαν, η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά την αναβάθμιση της τουρκικής θεωρίας των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα μάλιστα η Άγκυρα απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, παρά το γεγονός ότι η ίδια διαθέτει ισχυρές αποβατικές δυνάμεις στις τουρκικές ακτές.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος