Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε δύο για θάνατο γυναίκας – Πέθανε στην κακοκαιρία

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν χτες (31.03.2023) οι αρχές, έχοντας ήδη προχωρήσει σε 41 συλλήψεις. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ήταν πολυμελής και διακινούσε ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από το ρεπορτάζ του Γιώργου Γεραφέντη, τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών είχαν αποκομίσει τεράστια χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις, το οποίο υπολογίζονται πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο, καθώς όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους, οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθεια να περάσει το γκρουπ των υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στον ελλαδικό χώρο.

«Η κοπέλα πέθανε», ρωτά ο πρώτος διακινητής, με τον δεύτερο να απαντά πως πέθανε και «την έχει αφήσει εκεί και το παιδί που είχα αφήσει, έχει έρθει σε εμάς και είπε πως η κοπέλα ούτε μιλάει ούτε κουνιέται».

Η γυναίκα όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες δεν ήταν μόνη αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ. Ωστόσο, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ για να μην… δυσφημιστούν.

Πληροφορίες σχετικά με το τι απέγινε το πτώμα και το παιδί, δεν υπάρχουν.

Η δράση του κυκλώματος

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα είχε διακινήσει συνολικά – από τα μέσα του 2022 μέχρι πριν από λίγες μέρες, που έγινε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών – 2.322 άτομα από και προς την Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου.

Το κύκλωμα έχει εκδώσει πάνω από 2,5 χιλιάδες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, που η τιμή τους κυμαίνονταν από 600 ευρώ έως 10.000, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη. Παράλληλα, για την διαμονή τους στα διαμερίσματα που μεταφερόταν στην Αθήνα, οι μετανάστες πλήρωναν 100 ευρώ το μήνα.

Το στρατηγείο της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Από εκεί ο αρχηγός συντόνιζε τα υπόλοιπα μέλη, ενώ βρέθηκαν πέντε εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων στο κέντρο της Αθήνας και και 80 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι ήταν σε καταλύματα, έτοιμοι να ταξιδέψουν κι αυτοί προς ευρωπαϊκές χώρες.

Στις συνομιλίες τους, τα μέλη του κυκλώματος αναφερόταν σε όλα όσα σχετιζόταν με την οργάνωση με «κωδικούς». «Ναφαράτ», «φαλάφελ» και «ντομάτες», έλεγαν τους πελάτες ενώ με την λέξη «Μάστορας» αναφερόταν στον πλαστογράφο.

Το συνολικό όφελος της συμμορίας είναι 9 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος