Αγωνιώδεις και εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, στο κτήριο της οδού Λυσικράτους στην Πλάκα, που κυριολεκτικά κατεδαφίστηκε από την ισχυρή έκρηξη. Όπως μετέδωσε δύο και πλέον ώρες μετά τα μεσάνυχτα ο Κώστας Βουλγαράκης, παρατηρείται κινητικότητα καθώς ασθενοφόρο προσέγγισε τα χαλάσματα.
Στους αγνοούμενους συγκαταλέγεται ηλικιωμένο ζευγάρι, Βρετανός και Ελληνίδα, που διέμενε στον δεύτερο όροφο. Στον πρώτο όροφο, διέμεναν σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης τέσσερις Αμερικανοί τουρίστες.
Νωρίτερα, εντοπίστηκε γυναικεία τσάντα με προσωπικά αντικείμενα που φέρεται να ανήκει σε αγνοούμενο και περιείχε, σύμφωνα με πληροφορίες και μισθωτήριο για το κατάλυμα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι Αμερικανοί επρόκειτο να αναχωρήσουν στις 15.30 από την Αθήνα με πτήση της Delta Airlines.
Ώρες αγωνίας
Στην επιχείρηση εντοπισμού τεσσάρων Αμερικανών τουριστών και ζευγαριού ηλικιωμένων, συμμετέχουν 30 Πυροσβέστες με 6 οχήματα εκ των οποίων δύο ειδικά διασωστικά οχήματα της 1ης ΕΜΑΚ καθώς και τρεις σκύλοι έρευνας διάσωσης.
Κατά διαστήματα, διακόπτεται προσωρινά η μεταφορά υλικών και κάθε θόρυβος, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα των διασωστών που χρησιμοποιούν ειδικά γεώφονα ανίχνευσης ήχου στα ερείπια. Προβολείς από απέναντι μπαλκόνι στρέφονται στα ερείπια για να διευκολύνουν την επιχείρηση ενώ ο εκσκαφέας βρίσκεται στο πρώτο μισό του δευτέρου ορόφου, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στο ΕΡΤnews και στον Κώστα Βουλγαράκη.
Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και ειδικές κάμερες εντοπισμού. Οι σκύλοι έρευνας διάσωσης αξιοποιούνται κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Ο Δήμος Αθηναίων συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με μηχανήματα έργου για την απομάκρυνση των υλικών. Στο σημείο παραμένει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος. Επίσης, παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Μέχρι στιγμής έχει αναβρεθεί και ανασυρθεί ένα άτομο χωρίς αισθήσεις από τον πρώτο όροφο του κτιρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κατά την άφιξή τους στο συμβάν, απεγκλώβισαν δύο γυναίκες, από παρακείμενο κτήριο επί της οδού Λυσικράτους, οι οποίες παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Εμπειρογνώμονες της Πολεοδομίας συνεχίζουν τους ελέγχους στατικότητας. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι σε κάθετο δρόμο της Λυσικράτους έχει καταρρέύσει πρόσοψη κτηρίου με γραφεία.
Το χρονικό
Λίγο μετά τις 07:30, κάμερα ασφαλείας διπλανού ξενοδοχείου κατέγραψε τον εκκωφαντικό θόρυβο και τον πανικό των ανθρώπων.
Το κτίριο κατέρρευσε και οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον κόσμο από τα σπίτια που βρίσκονται στην Λυσικράτους. Στελέχη της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και θερμικές κάμερες έψαχναν σπιθαμή προς σπιθαμή στα συντρίμμια αναζητώντας άτομα που φέρονται να αγνοούνται.
Βομβαρδισμένο τοπίο στην Οδό Λυσικράτους στην Πλάκα





Ρεπορτάζ: Σπυριδούλα Κακλατζή, Θοδωρής Παναγιωτίδης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος