Στον «πάγο» από σήμερα οι ανεμβολίαστοι σε δομές φροντίδας — Μπαράζ ελέγχων (video)

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία με την πρώτη δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου.

Ήδη ανακοινωθηκαν οι πρώτες αναστολές εργασίας σε Βόλο και Ρόδο.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης καθώς θεωρούνται επιτακτικοί οι λόγοι προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και συγκεκριμένα:

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο : ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Δείτε Οι εξαιρέσεις, οι απαλλαγές, οι προθεσμίες

Χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών που δίνεται στους εργαζομένους για την κατάθεση της αίτησης και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Επίσης ορίζονται με λεπτομέρειες οι λόγοι εξαίρεσης. Η σχετική απόφαση των αρμόδιων επιτροπών εκδίδεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή των αιτήσεων.

«Είμαστε φανατικά υπέρ του εμβολιασμού, αλλά τα μέτρα θα έπρεπε να ξεκινήσουν 15 μέρες αργότερα μαζί με τους υγειονομικούς. Τώρα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε προβλήματα είπε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο. «Οι εργαζόμενοι κάνουν καλά τη δουλειά τους ωστόσο υπάρχει ένας αριθμός μικρότερος των 500 που είτε για λόγους πεποιθήσεων, υγείας ή φόβου δεν εμβολιάζεται και αυτό θα φέρει πρόβλημα στις μονάδες που δεν θα μπορούν λειτουργήσουν σωστά χωρίς να φταίνε σε τίποτα» είπε ο Στέλιος Προσαλίκας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο

Η κυβέρνηση συνεχίζει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Ο πρωθυπουργός πρόσφατα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συζήτηση προς το παρόν για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας ωστόσο «θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης» και προανήγγειλε ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγελθεί αναμένεται ενδεχομένως και από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να μην έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας επειδή κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. «Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος