Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου με το βλέμμα στη 12η Δεκεμβρίου

Με το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου βρίσκονται τα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου, ημέρα κατά την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν υπήρξε υποψήφιος που να συγκεντρώνει περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, στην οποία πήραν μέρος σχεδόν 268.00 μέλη και φίλοι του κινήματος, έδωσε καθαρό προβάδισμα εννέα μονάδων στον Νίκο Ανδρουλάκη, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε μάχη εξελίχθηκε όμως η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον πρώην πρωθυπουργό να διατηρεί τελικά προβάδισμα περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους συνυποψήφιους του για τον «πολιτισμένο αγώνα» και τους χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν. «Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» είπε και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την εντολή της βάσης για αυτονομία, ενότητα και ανανέωση

Στη μάχη της επόμενης Κυριακής κάλεσε τους πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου. «Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης, αποφασίζουν για την πορεία και το μέλλον της παράταξης. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες έχει σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι αποφάσεις του αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη.

«Ευχαριστώ όσες και όσους στάθηκαν πλάι μου στην προσπάθεια για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Χαίρομαι για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών. Εύχομαι καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ελπίζω στην καλή συνέχεια της παράταξης», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.

«Τα περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμένα. Υπήρχε μια πόλωση των τριών πρώτων και μια αγωνία για το ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και αυτό κόστισε στους λεγόμενους τρεις μικρούς με ποσοστά χαμηλά, τα οποία δεν δικαιολογούν ότι και εγώ και ο κ. Χρηστίδης και ο κ. Καστανίδης είχαμε να πούμε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτή είναι η κάλπη και η κάλπη πάντα έχει μια σοφία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αγώνα και την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους χιλιάδες συντρόφους που εμπιστεύτηκαν τη δική μου υποψηφιότητα. Συμπορευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα ταξίδι 40 ημερών. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά. Η εμπιστοσύνη σας εκτός από τιμή είναι και ευθύνη» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Έσπασε τα ρεκόρ η συμμετοχή των πολιτών

Κάθε ρεκόρ προσδοκίας ξεπέρασε η συμμετοχή φίλων και μελών του κόμματος. Η προσέλευση ξεπέρασε κατά πολύ το ρεκόρ του 2017, όπου είχαν ψηφίσει 212.000 πολίτες, καθώς υπολογίζεται ότι προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν 270.000 ψηφοφόροι.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κάποια στιγμή, καταγράφηκαν ακόμα και 500 ψήφοι ανά λεπτό, ενώ σε κάποια εκλογικά κέντρα τελείωσαν τα ψηφοδέλτια και έπρεπε να αποσταλούν νέα για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά τμήματα της χώρας έκλεισαν στις 8:00 το βράδυ μετά από παράταση μίας ώρας που ανακοίνωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας, ωστόσο δόθηκε και νέα παράταση στα εκλογικά τμήματα όπου υπήρχαν ουρές, μέχρι να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος