Εκλογές 2023: Το προφίλ των αναποφάσιστων νέων – Πόσο «πείθονται» από τα TikTok των πολιτικών

Ο Ορέστης Καρύπης, συντονιστής της Παρέμβασης Νέων, μίλησε στην εκπομπή NEWSROOM για την πρωτοβουλία που ανέδειξε ενόψει των εκλογών και περιλαμβάνει μια σειρά συζητήσεων – συναντήσεων ανοιχτού διαλόγου σε όλη την Ελλάδα, σε 20 διαφορετικά σημεία, με την συμμετοχή πάνω από 1000 νέων, σχετικά με το αν θα ψηφίσουν στις εκλογές αλλά και με τα ζητήματα που τους προβληματίζουν.

Με το σύνθημα, «Συμμετέχουμε, δεν απέχουμε», στόχος της πρωτοβουλίας είναι όλο και περισσότεροι νέοι να κατανοήσουν την ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές. «Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία πριν περίπου 10 ημέρες για να προσεγγίσουμε τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, κυρίως όμως των νέων. Γιατί ξέρετε, παρατηρούμε στη νέα γενιά το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων» είπε αρχικά ο κ. Καρύπης

«Παρατηρήσαμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της νέας γενιάς, μέσα σε 10 ημέρες, μονάχα 1.100 παιδιά περίπου δέχτηκαν να έρθουν και να συζητήσουν για τους προβληματισμούς τους σχετικά με την κοινωνία.

Είναι παιδιά τα οποία δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα ως έχει. Και νομίζω αυτό είναι ο βασικός λόγος που παρατηρούμε αυτή τη μεγάλη αποχή. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί ένας φορέας όπως εμείς ή κάποιο κόμμα ή κάποιο μέσο ενημέρωσης να επηρεάσει. Είναι βαθιά ριζικό. Ξέρετε οι περισσότεροι στις συζητήσεις», τόνισε.

Τι προβληματίζει τους νέους;

Όπως είπε ο κ. Καρύπης: «Η εργασία και η επαγγελματική εξέλιξη των νέων παιδιών είναι ένας από τους βασικούς προβληματισμούς. Εγώ όμως θέλω να σταθώ στο εξής, υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι οι περισσότεροι νέοι δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν, δεν ασχολούνται με τα κοινά, διότι δεν τους αφορά αυτό το ζήτημα.

Συναντάμε νέα παιδιά που ενδιαφέρονται πολύ να μιλήσουν και να ασχοληθούν και να βοηθήσουν ως ενεργοί πολίτες για την εξέλιξη της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως το υπάρχον σύστημα συνολικά, κοινωνικά, πολιτικά δεν τους εκφράζει ή μάλλον δεν μπορούν να το εμπιστευτούν αν θέλετε. Οπότε αυτό το οποίο λέμε και προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από την πρωτοβουλία «συμμετέχουμε δεν απέχουμε» είναι ότι ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς ή όχι με την παρούσα κατάσταση, πήγαινε και προσπάθησε μέσα από την ψήφο σου».

Τελικά «πείθουν» τα βιντεάκια στο TikTok;

«Ομολογουμένως οι καμπάνιες των πολιτικών αρχηγών είναι ευφάνταστες σε αυτόν τον τομέα στα σόσιαλ μίντια. Αλλά σας ξαναλέω, νομίζω η ουσία βρίσκεται στην εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί από το πολιτικό σύστημα στη νέα γενιά. Και εκεί είναι που υστερούμε εκεί που υπάρχει το βασικό πρόβλημα. Ξέρετε, οι προβληματισμοί των νέων, δεν είναι τόσο πολύ από που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα ενός κόμματος.

Είναι λίγο πιο πρακτικοί αν μου επιτρέπετε. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές αυτή τη στιγμή στο να επιλέξουν τη σχολή τους βάσει της περιοχής που θα βρουν καλύτερα ενοίκια, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί και υπάρχει έντονη συζήτηση σε αυτό και στα παιδιά της νέας γενιάς αλλά και σε κάθε οικογένεια.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος