Εκδικητική πορνογραφία: Η σεξουαλική κακοποίηση στο Διαδίκτυο – Συμβουλές για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα θύματα (video)

Για την κυκλοφορία ευαίσθητου προσωπικού υλικού στα social media και σε ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες μίλησαν στις «Συνδέσεις» η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη και η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, επισημαίνοντας ότι τα θύματα πρέπει να μιλάνε στις αρχές για να κατεβεί το παράνομο υλικό από το Διαδίκτυο.

«Το πρόβλημα ξεκινάει από διεθνείς πλατφόρμες που λειτουργούν νόμιμα το υλικό και στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι Αρχές. Στις πλατφόρμες αυτές ανεβάζει οποιοδήποτε, χωρίς κανένα έλεγχο γυμνές φωτογραφίες γυναικών και αντρών», περιέγραψε στην ΕΡΤ η δικηγόρος, η οποία έχει χειριστεί περιπτώσεις «διαδικτυακού βιασμού», όπου το θύμα εν αγνοία του/της είδε τις προσωπικές του στιγμές να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Περιγράφοντας στην ΕΡΤ τη νέα μορφή σεξουαλικής, ψηφιακής, κακοποίησης, που είναι γνωστή ως «εκδικητική πορνογραφία» ή πιο ορθά ως «τεχνολογική σεξουαλική βία», η κ. Λεγάκη ανέφερε ότι εξαιτίας αυτού του παράνομου γεγονότος νεαρά κορίτσια και αγόρια έχουν οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που συμβαίνει αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η εκδικητική πράξη κατατρέχει το θύμα για χρόνια που ζει με το φόβο μην εκτεθεί στα μάτια του κοινωνικού του περίγυρου.

Εκδικητική πορνογραφία: Η σεξουαλική κακοποίηση στο Διαδίκτυο – Συμβουλές για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα θύματα (video)
Η μη συναινετική διανομή σεξουαλικού υλικού ή τεχνολογική σεξουαλική βία είναι η κυκλοφορία ευαίσθητου προσωπικού υλικού χωρίς τη συναίνεση του θύματος. Φαινόμενο που πλέον έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας και στα σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου ο ορισμός «εκδικητική πορνογραφία είναι λάθος γιατί θυματοποιεί παραπάνω τα θύματα». Η μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού, όπως είναι πιο σωστό, σε άλλες χώρες αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Μιλάμε για μια κουλτούρα. Είναι ένα είδος τεχνολογικής σεξουαλικής βίας η οποία δυστυχώς βρίσκει θύματα κυρίως γυναίκες. Η γυναικεία σεξουαλικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε σαν ένα μέσο εκβιασμού και εξευτελισμού» ανέφερε η κ. Ιωάννου.

Και όπως τόνισε, «ζητούμενο είναι η κουλτούρα του βιασμού που υπάρχει στην κοινωνία μας. Πώς μεγαλώνουμε τους γιούς μας; Πώς μεγαλώνουμε τις γυναίκες μας; Τι γίνεται στα σχολεία; Βγάλαμε την κοινωνιολογία από τα σχολεία. Δίνουμε βάση στα μαθηματικά, αλλά δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να είναι άνθρωποι» ανέφερε ζητώντας από τους εν δυνάμει δράστες, «να μην κάνουν τον πόνο του άλλου γέλιο τους».

Συμβουλεύοντας τα νεαρά άτομα που επικοινωνούν διαδικτυακά με τους φίλους τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) τους προέτρεψε να μην στέλνουν φωτογραφίες των προσώπων τους και να κρατούν ως αποδεικτικό το στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) με τις απειλές που δέχονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος