Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Attica Βank Αθ. Τσάδαρης για τις τηλεοπτικές άδειες

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Attica Βank Αθ. Τσάδαρης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας θα απολογηθεί, σε αντίθεση με το Νίκο Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς σχετικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου Νίκου Παππά να κληθεί να καταθέσει ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Κατάθεση Αθανασίου Τσάδαρη, Πρώην Αναπληρωτή Διευθυντής Attica Bank

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη», κατέθεσε ο πρώην ανώτατος διευθυντής της Attica Bank Αθανάσιος Τσάδαρης στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει, καθώς την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, η συγκεκριμένη τράπεζα εξέδωσε την επίμαχη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία, η οποία ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η Attica Bank ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις.

Οι πιέσεις για τα «βοσκοτόπια»

«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως «Βοσκοτόπια BANK». Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι «αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω» και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες», κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης.

Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70» την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα. «Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2017 με εντολή μου εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής».

Πώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου του 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

«Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό», είπε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια είπε πως τελικά ήρθαν τρία εκατομμύρια στην τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου. Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων», υποστήριξε το τραπεζικό στέλεχος.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Bank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατοσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας», υποστήριξε.
«Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος