Σπείρα εφοριακών Χαλκίδας: Στο «μικροσκόπιο» τηλέφωνα, υπολογιστές και σημειώσεις – Πώς δρούσαν

Εγκληματικό δίκτυο φέρεται να είχαν στήσει υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας, σε συνεργασία με λογιστές, για να εκβιάζουν επιχειρηματίες της περιοχής. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, με κέρδη της τάξεως των 95.000 ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ.

Η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται γενικότερα με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της Τρίτης 21ης Μαΐου να γίνουν επτά συλλήψεις, μετά από έφοδο που έγινε στην εφορία Χαλκίδας: Πέντε συνολικά υπάλληλοι, ανάμεσά τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής, τρεις ακόμη εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εφορία, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.

Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.

Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Φτάσαμε λοιπόν στο πρωινό της Τρίτης 29 Μαΐου. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 του μήνα, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

Μάλιστα η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.

Η δικογραφία, εκτός από τους επτά συλληφθέντες, περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, τα οποία είναι και αυτά στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος