Εγκληματική οργάνωση εφοριακών Χαλκίδας: Δίκτυο εκβιασμών, χειροπέδρες σε πέντε στελέχη – Θύμα: «Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ»

Σύνοψη
  • Προϊστάμενη ΔΟΥ: «Με προσέγγισαν και δέχθηκα τα χρήματα, τα είχα ανάγκη»

Χειροπέδες στη διευθύντρια, στον υποδιευθυντή και σε πέντε ακόμα υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας, φόρεσαν οι αστυνομικές Αρχές, μετά από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο των εσωτερικών υποθέσεων.

Οι εφοριακοί φέρεται να είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση με εκβιασμούς επιχειρηματιών, σε συνεργασία με λογιστές.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, σε βάρος των οποίων εκμεταλλεύονταν τις όποιες φορολογικές εκκρεμότητες είχαν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, η φερόμενη «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές.

Προϊστάμενη ΔΟΥ: «Με προσέγγισαν και δέχθηκα τα χρήματα, τα είχα ανάγκη»

«Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες» ανέφερε η προϊστάμενη.

Μετά από καταγγελία θύματός στο Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε η στενή παρακολούθηση τους τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο. Χθες εντοπίστηκε ένας εκβιαζόμενος επιχειρηματίας και θύμα τους που πήγε να καταβάλει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ στην προϊσταμένη της ΔΟΥ και όταν τον σταμάτησαν τους είπε τι είχε συμβεί και ότι θα έβρισκαν τα χρήματα στο γραφείο της όπως και έγινε.

Στο σπίτι της βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με σημειώσεις από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής
Εγκληματική οργάνωση εφοριακών Χαλκίδας: Δίκτυο εκβιασμών, χειροπέδρες σε πέντε στελέχη – Θύμα: «Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ»
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ/EUROKINISSI)

Υπολογίζεται ότι σε βάρος μόνο των 17 θυμάτων τους έχουν αποσπάσει πάνω από 95.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τριμήνου. Όλοι τους οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ενώ η έρευνα για όλο το εύρος και το βάθος της υπόθεσης συνεχίζεται.

«Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό»

Θύμα της οργάνωσης, είπε στις Αρχές: «Παρέδωσα στην Προϊσταμένη, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου. Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο».

Θύμα η καταγγελία του οποίου «ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων» για να οδηγήσει σε συλληψεις, είπε στις Αρχές: «Παρέδωσα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου…».

«Μηδενική ανοχή»

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες (…) Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις» δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται» είπε σχετικά ο Διοικητής της ΑΑΔΕΓιώργος Πιτσιλής.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Θοδωρής Παναγιωτίδης, Κάτια Νιάκαρη, Γιώργος Γεραφέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος