Eγκλήματα οικογενειακής βίας: Γυναίκες που βρήκαν το θάνατο από τους συντρόφους τους – Στατιστικά που πληγώνουν (video)

Γυναικοκτονία. Μια λέξη που πληγώνει και μόνο στο άκουσμά της, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι δεκατρείς γυναίκες έχουν χάσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζωή τους από τους συντρόφους τους. Η εκπομπή «Συνδέσεις» κάνει μια θλιβερή αναδρομή στις ιστορίες αυτών των γυναικών και στα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων το 2010 οι καταγγελίες για εγκλήματα οικογενειακής βίας ήταν 1.303 και εννέα χρόνια αργότερα, το 2019, εκτοξεύθηκαν στα 5.220 περιστατικά.

Ο κατάλογος των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε όλες τις εκφάνσεις της είναι αποκαρδιωτικός. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το διάστημα από Μάρτιο έως Μάιο 2020, περίοδο του πρώτου lockdown, το 84% των καταγγελιών σε συμβουλευτικά κέντρα στην Ελλάδα αφορούσε ενδοοικογενειακή βία, 14% σεξουαλική παρενόχληση και 2% βιασμό.

Εξίσου συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 163 εκατ. αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με θέμα «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς», ενώ συνολικά κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 δολοφονίες γυναικών, αριθμός που ερμηνεύεται σε 137 γυναικοκτονίες την ημέρα. Αναμφίβολα οι ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα θλιβερά αυτά στατιστικά πληγώνουν και μας καλούν όλους να προβληματιστούμε.

Ρεπορτάζ: Εβελίνα Μπουλούτσου, Έλενα Καρανάτση | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος