Μάχη με τις φλόγες σε Ντράφι, Γέρακα και Ανθούσα – Στο έργο κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα – Live

Πύρινος εφιάλτης για άλλη μία φορά στην Πεντέλη με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, με μεγάλο αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις. Καίγονται σπίτια στο Ντράφι, τον Γέρακα και στην Ανθούσα ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, που οφείλονται σε επιχειρήσεις με χωματουργικά εργαλεία. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση επιχειρούν 75 πυροσβεστικά οχήματα, 31 εθελοντικά οχήματα και 420 πυροσβέστες. Επιχειρούν τα εναέρια μέσα 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Δύσκολη πυρκαγιά – 600 απομακρύνσεις ατόμων

Για μια δύσκολη πυρκαγιά, με την ταχύτητα των ανέμων στις μέγιστες τιμές να ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση λόγω της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων. Όπως τόνισε, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρναγε κατά πολύ τα 80χλμ/ώρα ενώ άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασία και της ιδιωτικής περιουσίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι επιχειρούν 540 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ συνδράμουν από αέρος τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.
Επίσης, τόνισε ότι προχώρησαν σε 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημεία, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση. Επίσης ανέφερε ότι η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός

Στις 5:30 το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός: Κλειστή η Λεωφ. Μαραθώνος

Είναι τεράστια η ένταση του ανέμου, οι καταστροφές είναι σε πολλά σπίτια στο Ντράφιμ στο Γέρακα και στην Ανθούσα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Όπως ανέφερε, η φωτιά πλησιάζει προς τη Μαραθώνος, η οποία έκλεισε από την Τροχαία στο ύψος του Μουσικού Γυμνασίου. Σε ερώτηση αν γνωρίζει κάτι για τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Γέρακα είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουν από που προέρχονται.

Μήνυμα 112 για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης: Εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι

Νέο μήνυμα, αυτή τη φορά για τους κατοίκους στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης με εντολή να εκκενώσουν προς Πικέρμι απέστειλε το 112. Το μήνυμα εστάλη στις 04:30 στους κατοίκους των δύο περιοχών λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη και πλησιάζει τις δύο περιοχές.

Συγκλονιστικό βίντεο: Σπίτι παραδίδεται στις φλόγες μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ

Η κάμερα της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδόπουλο κατέγραψε καρέ καρέ ένα σπίτι που παραδόθηκε στις φλόγες στην Ανθούσα. Η φωτιά έχει μπει μέσα στο σπίτι, ο αέρας δίνει κατεύθυνση στις φλόγες προς αυτό το σημείο και οι πυροσβέστες δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Στις 02:30 τα ξημερώματα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Ωστόσο, η δήμαρχος Πεντέλης διευκρίνισε ότι υπάρχουν ζημιές σε σπίτια στο Ντράφι κι όχι στην Παλαιά Πεντέλη.

Αναζωπύρωση 1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε και στην Ανθούσα, αλλά και στη Διώνη, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στις 2 τη ξημερώματα, το 112 έστειλε μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν άμεσα προς την Αγία Παρασκευή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρασκευή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι.

Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 420 πυροσβέστες, 18 μονάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Επίσης, η Περιφέρεια με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, μεγάλος αριθμός εθελοντών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.Ειδικότερα, 282 αστυνομικοί με 90 βοηθούν στην ασφαλή εκκένωση και μεταφορά των κατοίκων μακριά από τα επικίνδυνα σημεία. Τα εναέρια μέσα θα ριχτούν εκ νέου στη μάχη της πυρόσβεσης, με το πρώτο φως της ημέρας.

Μάχη στο «Παίδων» για να μην πάει η φωτιά σε εγκαταστάσεις με οξυγόνο και πετρέλαιο

Μεγάλη μάχη για να διασωθεί μια μεγάλη εγκατάσταση οξυγόνου και δεξαμενές στις οποίες υπάρχουν 350 τόνοι πετρελαίου δίνουν Πυροσβεστικές δυνάμεις εντός της περιμέτρου του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Ανθούσα: Σπίτι παραδίνεται στις φλόγες σε ζωντανή μετάδοση

Η φωτιά έφτασε μέχρι έξω από την περίφραξη με τους πυροσβέστες να κατορθώνουν να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.

Δυνατότητα να προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα δεν υπάρχει και γι αυτό οι πυροσβέστες συνδέουν τις μάνικες σε κρουνούς του Νοσοκομείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος